Még nem tudható, mivé dagad a miniszterelnök körül keltett politikai botrány. Az azonban biztos, hogy nem tesz jót sem Medgyessy Péternek, sem a kormánynak, sem a Magyar Köztársaságnak. Nem comme il faut az ország első számú politikusára nézvést, ha olyan dokumentum kerül elő múltjából, mint ami tegnap megjárta a Magyar Nemzet címlapját - még ha van is rá magyarázat -, nem szerencsés, ha a koalíciós partner lebegteti bizalmának, illetve bizalmatlanságának kinyilvánítását a miniszterelnök iránt, és nem jó az országnak, ha a kormányválság bizonytalanságába merül.

Lemond-e, lemondatják-e Medgyessyt? - ez a kérdés. A miniszterelnök maga mondta ki: ha megrendül a koalíciós pártok bizalma iránta, akkor levonja a következtetést. Azaz távozik, gondolhatjuk tovább. A szocialisták tegnap siettek bizalmukról biztosítani a kormányfőt, nem így a szabad demokraták. A frakciójuk félbeszakadt üléséről távozó Kuncze Gábor - tőle teljesen szokatlan módon - konok hallgatással válaszolt az őt ostromló riporterek kérdéseire. Márpedig ha az SZDSZ kifarol Medgyessy mögül, ő többé nem miniszterelnök. Ez még nem jelentené a szocialista-szabad demokrata kormánykoalíció bukását, hiszen adott a parlamenti többségük, azaz saját térfelükön tarthatják a labdát mint az egyetlen kormányzóképes parlamenti erő. Potenciális miniszterelnök is akad soraikban. Fordulatot, kormányválságot az okozna, ha az SZDSZ-nek a történtek után elmenne a kedve a szocialistákkal való közös kormányzástól, s fölmondaná a koalíciót. A lehetséges fejlemények itt újabb elágazáshoz érkeznének, s elvezethetnének akár a kisebbségi kormányzáshoz, akár az új választások kiírásához.

A legfontosabb most az, hogy minél gyorsabban megszülessenek a legfelsőbb szintű politikai döntések. Nem holnap, hanem még ma. Az ország, a gazdaság, az üzleti élet számára a kormányzati válság tüneteivel terhelt tartós bizonytalanság a legrosszabb szcenárió lenne. A történteknek önmagukban is rossz az üzenetük, a hezitálás csak további károkat okozna, a kormánynak ezt kell most megelőznie határozott cselekvéssel.

A végkifejlet ismeretében aztán lesz majd időnk meditálni azon, milyen országban, milyen rendszerben is éltünk, élünk.

Bánki András