Medgyessy Péter és kormánya a száznapos programjában foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedések meghozatalával éppúgy nem pepecsel, ahogyan a minisztériumokban, intézményekben indokoltnak tartott személycseréket sem halogatja. A szocialisták és szabad demokraták hallatlan lendületével szembesülve joggal juthat eszünkbe az előző ciklusban hódító egész pályás letámadás. Még akkor is, ha az ismert váltások zömének tárgyában túlságosan sok olyan funkcióról vagy névről nem hallhattunk, amelyek vagy akik esetében - a nemegyszer érdemdús szakértelem meglététől függetlenül - ne lennének kimutathatóak ilyen-olyan kötődések. Egy kormány vagy miniszter márpedig maga döntheti el, kikkel akar és tud egy csapatban dolgozni - igaz, az elegancia sosem árthat. A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy bizonyos szereplők felbukkanása nem a bátran hirdetett üvegzsebprojekt maradéktalan végrehajtását vetíti előre.

Problematikusnak tekinthető a miniszterelnök lakóhelyének ügye is. A helyzetet még úgy sem vélhetnénk teljesen egyértelműnek, ha a napirenden lévő forgatókönyv megvalósítása lenne a legolcsóbb. Mindez ugyanis nem kizárólag pénz kérdése. Kétségtelen, hogy ez ideig nem sikerült a mindenkori kormányfői rezidencia tárgyában hosszú távú megoldást találni. (Budapesten nincs Downing Street 10.) Ám az is kézenfekvő, hogy a miniszterelnökök családi tulajdonú villájának felturbózása aligha jelenthet meggyőző kiutat. Vagyis egyértelmű, hogy ez a sokmilliós megoldás csak egy ciklusra és egy kormányfőre vonatkozik. (Ha már milliókról beszélünk: hosszú időre témát adhatnak a megszüntetett Országimázs Központ átvilágítandó szerződései is.)

A napi politikai okosságok burjánzása közben az elmúlt héten elsikkadt egy eleddig ismeretlen jelenség kiteljesedése. A közvélemény-kutató intézetek most hozták nyilvánosságra első, merőben szokatlan képet vázoló adataikat. A korábbi választások után az eredményekkel szembesülő szavazók jelentős része mindig az aktuális győzteshez csatlakozott, vagyis a diadalmas erők meghatározó népszerűség-növekedésre építhettek. Ezúttal más a helyzet: a friss mérésekkel előhozakodott három cégnél döntetlenhez közeliek az állapotok.

Az ebből levonható konzekvenciák egyike különösen érdekesnek tűnik: eszerint a választópolgárok elmúlt hetekben-hónapokban megszilárdult politikai identitása tartóssá teheti az erőviszonyok egyensúlyát. (GA)