Szini István azt mondja: nem irányítja, inkább összefogja az üzletágakat. Eddig mindig az volt a gond, hogy hiányzott az egységes General Electric (GE)-megjelenés, egy helyi első számú GE-vezető. A GE Hungary Rt.-t alkotó üzletágak külön-külön fejlődtek. Az összerendezési igény és a hatékonyság növelése hozta létre a Magyarországon eddig nem létező pozíciót.

Kívülről nézve úgy tűnik, hogy egyfajta integrátori szerep lesz ez, ami még jobban megerősítheti a GE itteni érdekeltségeit, egyúttal előkészíti más, eddig még távol lévő részlegek megtelepedését. Az is biztosnak látszik, hogy ideje nagy részét nem a Váci úton tölti majd, hiszen a hivatalosan "kormányzati kapcsolatokat ápoló" feladatköre folytonos jelenlétre készteti a hivatalokban és a partnereknél.

Polgármesterként és más multinacionális cégek élén szerzett lobbitapasztalatára is támaszkodhat majd a kormányzattal folytatandó tárgyalásokon, amelyeken egy sajátos helyzetben lévő GE ügyeiről kell egyezkedni. A GE ugyanis kedvezményeket kapott annak idején, amikor az országba bejött egy-egy üzletága. Szini elismerően beszél arról, hogy a rendszerváltás óta az öszszes kormány elősegítette és törvényben szabályozott kedvezményekkel támogatta a nemzetközi cégek befektetéseit. A GE a többi hasonló helyzetben lévő társasággal együtt reméli, sőt meggyőződése, hogy ez a folyamat a mostani kormányzati ciklusban is fennmarad. Minden befektető tisztában van azzal, hogy az uniós követelmények miatt a kabinetnek nehéz dolga lesz ez ügyben. Utalt viszont Írország esetére, amely még a csatlakozása előtt kiharcolta a szükséges átmeneti időszakot a befektetési kedvezmények terén.

Márpedig a cég nem állhat meg, mondja, és felidézi az itt járt főnök, Jeffrey Immelt búcsúszavait: "Növekedés, Steve, növekedés!" De merre? A már itt működő cégek organikusan is fejlődhetnek, és biztosan így is lesz, erről tanúskodik a szálláscsináló fényforráságazat vagy az orvosi műszergyártó és -fejlesztő részleg. Jöhetnek új üzletágak is, ehhez azonban alapos felderítő munka kell.

Mi a vonzerő, ha esetleg nincs már kedvezmény? Nem nehéz kitalálni. A versenyképes magyar szürkeállomány. Oly mértékben esik ez a latba, hogy a kívülálló el sem hiszi. Közhely bár, de hoszszú távú beruházásról van szó, ami sokszorosan megtérül. Jönnek a rendelések, nő a piaci részesedés, és erősödik a bizalom.

A szürkeállományt azonban edzeni kell, s ehhez nem csupán pénz, hanem a mamuton belüli elszántság is szükséges. Ez néhány éve az információtechnológia terén már testet öltött, mégpedig abban, hogy a GE legfelsőbb vezetése elhatározta: kettőzött léptekkel halad az e-üzletvitel és a teljes digitalizáció felé, s ezt kisugározza környezetére. A hazai GE-cégek szerencsére jól állnak ezen a téren, ez a cégcsoport egyik nagy hazai erőssége - mondja Szini, utalva az elmúlt években kialakult véleményre. A következő nagyobb projekteknél még hangsúlyosabb lesz az informatika, a távközlés és az infras-

truktúra együttes kezelése. Tervei szerint szorosabbra fonják a kapcsolatokat az egyetemekkel és főiskolákkal ennek elősegítésére.

Szini azt vallja: "Ahol ott vagyunk, szeretnek minket. Nem elszigetelten termelünk vagy szolgáltatunk, hanem partnerként, együtt élünk a környezettel. Ez már bevált, nem kell változtatni rajta!"

Mester Nándor