Kapitalista alapon - így jellemezte a mai magyar-orosz kapcsolatokat az orosz sajtó Mihail Kaszjanov kormányfő budapesti látogatása kapcsán. Ez jó hír. Még ennél is biztatóbb, hogy - láthatóan - a hivatalos Moszkva is így vélekedik.

Ez a szemlélet most kedvez Budapestnek. "Kapitalista alapon" ugyanis annyit tesz: az üzleti profit szentségét szem előtt tartva, vélt vagy valós sérelmeket félretéve alakítani a kapcsolatokat. Esetünkben ez annyit jelent, hogy Moszkva félreteszi vélt - esetenként valós - sérelmeit Budapesttel szemben. Azokat a sérelmeket, amelyeket a rendszerváltás után először az első kormánynak a múltat minden tekintetben eltörölni akaró, majd az előző ciklusban az "arccal a Nyugat felé!" jegyben fogant ? a korábbi tapasztalatok miatt részben érthető ? politikájából eredő lépések okoztak.

A nagyhatalmaknak nem jellemzőjük a feledékenység, s nem erényük a megbocsátás. Így azután akár hiába is próbálkozhatott volna a Medgyessy-kormány a kihűlt kapcsolatok melengetésével, ha Moszkva nem látott volna komoly üzleti potenciált az orosz vállalatok számára Magyarországon.

Tény és való, az elmúlt bő egy évben sikerült látványosan javítani a magyar-orosz kapcsolatokat. Először - persze - a magyar miniszterelnök tette tiszteletét Moszkvában, amit most az orosz kormányfő - kilenc év óta első budapesti - vizitje követett. Előtte, közben - s vélhetően utána is - számos magyar politikus, kormánytag, vezető minisztériumi tisztségviselő utazott ide, illetve oda. Mondhatni a politika beindult - hogy a diplomácia nyelvezetéből koppintsunk - a kölcsönös előnyök alapján.

Ezek az előnyök pedig korántsem a politikáról szólnak. A politika célja ugyanis nem (lehet) más, mint szolgálat: a terep előkészítése, a minél optimálisabb feltételek biztosítása a gazdaság számára. Ez történt a mostani orosz kormányfői viziten is. Kaszjanov, nyomatékot adva az orosz vállalatok magyarországi privatizációs és egyéb üzleti törekvéseinek, magával hozta Budapestre a többi közt a Kamaz, a Lukoil, a Jukosz és a Mecsel - a világméretekben is óriás vállalatok - több vezetőjét, s minden tárgyaláson nyomatékosan utalt a Dunaferr-re, a Molra. Csakis üzleti alapon.