Nem vagyok könyvelő típus, nem vonzottak a nagy könyvvizsgáló cégek - emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtti, friss közgazdasági diplomásként megélt időszakára az ingatlanpiacon nevet szerzett Lovro Adrienn, aki a pénzügyektől mégsem eltávolodva egy kereskedőcégnél indult. Az ingatlanos világban is ezen a területen kezdett a Baranyai és Társa vállalkozásnál, ahol kezdetben mindössze kétfős irodában vitte a pénzügyeket. A rendszerváltás után az elsők között foglalkoztak irodafejlesztéssel a fővárosban, a cégérték akkor csupán hatmillió euró volt. Hogy lett ebből mára 34 munkatárs és 127 millió euró? Közhely, de mint minden ilyen, igaz: sok munkával, jó kapcsolatokkal és most már nagyon erős banki háttérrel (Österreichische Volksbanken AG).

Saját magából kiindulva eleinte naivul azt hitte, mindenki átveszi a tempót és az elképzeléseket. Ez nem egészen vált be - sommázta tapasztalatait. Nem tartja magát lehengerlő típusú vezetőnek, sokkal inkább példa- és iránymutató akar lenni, s nem az operatív irányítást felügyelő menedzser. Évekkel ezelőtt még napi feladatokat látott el, mivel a kisebb cégméretnél személyre szabottabban lehetett dolgozni. Ma már jóval nagyobb a vállalat, és sokan vannak ahhoz, hogy jól előkészített delegálás nélkül lehessen irányítani a céget.

Az Ablon főcsapásának iránya, az irodapiac manapság roppant változatos időket él. Sorra bújnak ki a földből az új, nagy bérirodaházak, miközben a lerobbant épületek üzemeltetői és bérbeadói nehéz helyzetbe kerülnek azzal, hogy a bérlők átköltöznek az újakba. A jól megtervezett és alapos marketinggel bevezetett irodaház hosszú távú befektetés, s ez a legfontosabb a pénzintézeti hátterű Ablonnak. Az itteni külföldi cégek mellett a magyar vállalatok is előbb-utóbb sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy mennyire hatékony az ingatlangazdálkodásuk. Olyan tereket kell tehát kialakítani, amelyek rugalmasan kezelhetők, a szerint, hogy a bérlő éppen fuzionál, terjeszkedik, vagy éppen szétválik.

Az Ablonnál az iroda mellett újabban előtérbe került a kereskedelmi és a lakóingatlan. Utóbbi ugyanúgy hosszú távú üzlet, mint az iroda, de más szaktudást is kíván, s itt közvetve megint jól jön a kereskedelmi tapasztalat. Szállodának építtetik át a Blaha Lujza téren lévő Sajtóházat, amelynek földszinti részén üzletek is létesülnek. Emellett gyáráruházi központot (factory outlet) hoznak létre a Budafoki úton, és Zöldváros néven lakótömböt húznak fel Zuglóban. Nem egy félénk tempó! És tudják, mi az érdekes? Mindennek nem egy friss diplomásokból álló, csupa pörgős fiatallal futnak neki, hanem képzett és tapasztalt vegyes csapattal, ahol nemhogy megtűrik, de kifejezetten igénylik az idősebb szakemberek útmutatását. Ezért büszke Lovro Adrienn is a 72 éves mérnökére, és ezért mondja: nem elég, hogy gyorsan tanuljanak, ez nem részvénypiac, itt kell a megfontoltság is.