BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény szavak

2009.07.06., hétfő 00:00

A héten dönthetnek a tagállamok arról, hogy az elnökválasztás körülményei és következményei miatt diplomáciai szankciókat vezetnek be Irán ellen. Carl Bildt svéd külügyminiszter a soros EU-elnökség képviseletében a múlt héten telefonon beszélt iráni kollégájával, Manusehr Mottakival, majd a huszonhetek külügyi szakértői egyeztettek a lehetséges közös fellépésről. Szóba jöhet, hogy bekéretik a külügyminisztériumokba az európai fővárásokba delegált iráni diplomatákat, vízumkorlátozásokat vezetnek be az iráni vezetőkkel szemben, vagy néhány napra demonstratív jelleggel hazahívják teheráni nagyköveteiket.

A közvetítés nemcsak azért teszi próbára a svéd diplomáciát, mert a Teheránnal szembeni keménykedés lehetetlenné teheti az atomprogrammal kapcsolatos tárgyalásokat. Azért is kényes az ügy, mert ismételten bebizonyítja: messze nem egységesek a tagállamok külpolitikai érdekei. Miközben Nagy-Britannia – már csak teheráni követségi alkalmazottainak letartóztatása miatt is – a kemény szavak után határozott lépéseket sürget, Németország és Olaszország óvatosabban lavíroz. Ők ugyanis fontos gazdasági partnerként tekintenek a perzsa államra.

Lehet persze, hogy Teheránból nézve nem számítanak az efféle árnyalatnyi eltérések. Az iráni vezetés általában véve az európaiakat vádolja a belügyeibe való beavatkozással, és Berlintől ugyanúgy bocsánatkérést vár, mint Londontól. TG

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.