Vélemény

Erdőtüzek

Az USA-ban Kalifornia, Franciaországban Korzika, Görögországban most éppen Athén, továbbá horvátországi, kanadai, spanyolországi területek. Íme, néhány hely, ahol az elmúlt időszakban súlyos gondokat okoztak az erdőtüzek. És a lista még távolról sem teljes. Minden jel arra mutat, hogy a világ egyelőre nem tett túl sokat az éghajlatváltozás miatt még inkább terjedő erdőtüzek kivédésére, vagy legalábbis a gyors reagálás/oltás érdekében, ha már itt a baj.

Európában évek óta menetrendszerűen lobbannak fel a pusztító lángok, és bizony, ahogy az elmúlt esztendőkben, az idén is időbe telt, mire a nyaraló EU felébredt. Brüsszel vasárnap aktiválta a közösségi civil védelmi mechanizmust. Akkor, amikor Görögországban már rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, füst szállt a világörökség részét képező Akropolisz felett, a helyi tűzoltók elvesztették az ellenőrzést az Athént fenyegető tűz fölött, s francia, olasz és ciprusi kollégáik még nem értek oda, hogy segítsenek. Gyanútlan helyi lakosok és jóhiszemű turisták százai/ezrei kerülhetnek veszélybe ilyenkor. „Óriási csapás” – jelezte a kockázat nagyságát Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök.

Ám a görögországi lángoknak voltak előzményei. A magas hőmérséklet, az erős szelek, szárazság vagy gyújtogatás miatt tüzek százai pusztítottak júliusban a kontinens déli részén. Sok ezer hektárnyi terület és több száz otthon lett a lángok martaléka Európában. KoM

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek