Vélemény

Még mindig nagy a bizonytalanság

Elvétve már érkeznek pozitív hírek is a reálgazdaságról, sőt, több szakértő szerint már túljutottunk a mélyponton. Óvatosan kell azonban kezelni a júniusi számokat, mert ez volt az áfaemelést megelőző hónap, így sok ügyletet hozhattak előbbre a felek, hogy azok még a kedvezőbb adókulcs alá essenek. A büdzsénél sem lehet még pontosan látni, elegendők lesznek-e az eddigi módosítások a hiánycél eléréséhez.

Az ipari termelés ez év júniusában 18,8 százalékkal csökkent, az első hat hónapban pedig 22,5 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakitól – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. Némi bizakodásra adhat azonban okot, hogy májushoz képest 1,7 százalékos emelkedést mutat a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index. Az ipari export több mint negyedével, 26 százalékkal zuhant az év első felében, míg a belföldi értékesítés 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly.

Az állam finanszírozási igénye a GDP-hez képest 4,7 százalékot tett ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számlái szerint. Igaz, ez négy negyedéves gördülő átlag alapján adódott, így a válság által alig befolyásolt tavalyi harmadik negyedet is tartalmazza még. A mutató az utolsó három időszakban folyamatosan romlott; egy évvel ezelőtt még éppen az euróbevezetési kritériumként szabott 3 százaléknál járt, míg 2006-ban 9 százalék felett tetőzött.

Az építőipari termelés volumene júniusban 15,9 százalékkal emelkedett. Ez kiugró növekedést jelent, az előző hónapokban még közel 10 százalékos zsugorodást mértek. A mostaninál erőteljesebb bővülés utoljára 2005 végén volt megfigyelhető a szektorban, azóta viszont nagyjából a hét évvel ezelőtti szintre esett a termelés. Az idei első fél évben azonban a kiugró júniussal együtt sem tudott növekedni az ágazat. BD


Heti várható jelentések

Forrás: VG-gyűjtés

VIII. 24.: MNB-kamatdöntés

VIII. 25.: Kiskereskedelmi forgalom (jún.)

VIII. 26.: Szállítási teljesítmények (II. név)

VIII. 27.: Foglalkoztatottság és munkanélk. (máj.–júl.)

VIII. 28.: Beruházások (II. név)


VIII. 24.: MNB-kamatdöntés

VIII. 25.: Kiskereskedelmi forgalom (jún.)

VIII. 26.: Szállítási teljesítmények (II. név)

VIII. 27.: Foglalkoztatottság és munkanélk. (máj.–júl.)

VIII. 28.: Beruházások (II. név)

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek