Vélemény

Történelmi változás küszöbén az Egyesült Államok

A napokban megjelent friss OECD-előrejelzés 7–9 százalék körüli recesszióval számol az Egyesült Államokban. Vélemény.

Sokan sokféleképpen vélekednek az elmúlt hónapok eseményeiről, amelyek megrázták nemcsak az Egyesült Államokat, hanem az egész világot is. A koronavírus-válság, a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni mozgalom történelmi változásokat hozhat. Ezek az események már önmagukban is markánsak, de együtt a közelgő amerikai elnökválasztással teljesen átrajzolhatják a politikai és gazdasági térképeket.

Donald Trump politikai retorikáját a gazdaság erősségére hivatkozás jellemzi. A koronavírus okozta soha nem látott méretű krízis azonban szinte lehetetlenné teszi a gazdasággal való kampányolást.

A napokban megjelent friss OECD-előrejelzés 7–9 százalék körüli recesszióval számol az Egyesült Államokban.

Még a legutóbbi válságot is megúszta az ország egy szűk 3 százalékos visszaeséssel. Most viszont a gazdaság állapota aligha lehet a továbbiakban hívószó Trump kampányában.

Annak, hogy Trump újrázhat, a gazdaság összeomlása miatt a korábbiaknál kisebb esélyét látom. Ráadásul a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy

a szavazók rendkívül elégedetlenek azzal, ahogy a regnáló elnök kezeli a járványhelyzetet.

Mindezt csak tetézik a polgárjogi mozgalomra adott reakciói.

Az egyedüli jó hír Trump számára, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy a republikánusok mást jelöljenek. Erre kizárólag akkor kerülhetne sor, ha Trumpot az elnöki mandátumának lejárta előtt lemondatnák.

Aztán ott vannak a demokraták. Sokáig úgy nézett ki, hogy egy újító jelölt jelenik meg a színen, de a régi vonalas demokraták gyorsan beálltak Joe Biden mögé, aki végül elsöprő többséggel szerezte meg a jelöltséget. Azonban várhatóan nem áll meg itt az egykori alelnök, ugyanis

az előrejelzések 80 százalék esélyt adnak a győzelmére.

Trump esélyei tehát rendkívül haloványak. Ráadásul úgy, hogy közben a legtöbb kormányon lévő politikai vezető elfogadottsági mutatói javultak. Nem a válság számít ugyanis, hanem az, hogy a vezetők miként reagálnak, és ebben bizony az USA elnöke (a brazillal együtt) politikailag csúnyán elkalkulálta magát.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Trumpnak szerintem egyetlen érdemi esélye maradt.

Az elnökválasztás fókuszát el kell terelnie a gazdaságról, áthúzva az eredeti terveit.

Biden képességeinek megkérdőjelezése és a vírusjárvány gazdasági és emberi áldozatai kapcsán a felelősség áthárítása Kínára, ez lehet az új terv, és mindkét irány egyértelműen látszik már az elmúlt hetek elnöki retorikájában.

Ha Trump népszerűségi mutatói nem kezdenek villámgyorsan javulni, akkor vélhetően a már korábban használt fegyverek újraélesítése következik: a hadakozás.

Trump visszatérhet a Kína-ellenes vámháborúhoz.

A korábbi megállapodás a gazdasági összeomlás miatt amúgy sem nagyon teljesíthető, így még több fronton támadható az ázsiai nagyhatalom.

Hogy a kiújuló kereskedelmi háborúnak mekkora a valószínűsége? Egyre növekvő. Ugyanakkor ez a lépés vélhetően ismét mélyrepülésbe küldené a tőzsdéket,

a dollár a menekülőeszköz jellege miatt pedig erősödne.

Ha mindez nem lenne elég, a termelési láncok fennmaradó zavara tovább súlyosbítaná a gazdasági összeomlást. Mindezek alapján már az is merőben furcsa, hogy ez mint lehetséges opció felmerül, de Trump eddigi játszmáit ismerve mindez mégsem zárható ki.

Csekély az esély, de ha Trump említett számítása mégis bejönne, és újraválasztanák, az még nagyobb felhatalmazást adna számára, hogy az Egyesült Államokat kiléptesse számos világszervezetből, és várhatóan folytatódna a Kína elleni gazdasági háború. Válságkezelés címén pedig

a szakértők szerint főleg a fosszilisenergia-szektoron keresztül próbálná meg serkenteni a gazdaságot,

még inkább lebontva a környezetvédelmi szabályokat.

Adócsökkentések és egyéb célzott támogatások segítségével az amerikai vállalatok jól járnának, de a bolygó aligha. És még nem is beszéltem az Egyesült Államok elszálló államadósságáról.

Ezzel szemben Bidennel egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb gazdasági időszak következhetne, a gazdaságpolitika kiemelt fókuszában a klímavédelemmel és az esélyegyenlőséggel.

Az egyedüli nagy „vesztes” a pénzügyi szektor lenne, amely ismét szorosabb szabályozás alá kerülne.

Bárhogy alakul is végül az elnöki verseny, az már most látszik, hogy történelmi változás küszöbén állunk.

Donald Trump republikánus demokrata államadósság Joe Biden elnökválasztás Amerikai Egyesült Államok válságkezelés
Kapcsolódó cikkek