Az idei nyár a turizmusnak a járvány utáni első főpróbája. A lakosság átoltottsági szintje országonként változó, a delta variáns terjedése pedig új korlátozásokat tesz szükségessé. Ennek ellenére látható, hogy ahol nyitás van, ott az újra elérhető szolgáltatásokat lelkesen üdvözlik az emberek. A felgyülemlett utazási igény ellenére azonban a járvány számos ponton átalakította az utazási preferenciákat, az utazók döntési szempontjait, és új utazási trendek is megjelentek. 

A belföldi turizmus a tavalyi évhez hasonlóan idén is erős keresletet generálhat, ami például az Egyesült Királyság foglalási adatain is jól látszik.

Június elején az országon belüli regionális piacok foglaltsága elérte a 60 százalékot, London szállodáinak átlagfoglaltsága pedig 30 százalékot mutatott. A brit turisták által kedvelt spanyol strandok gyakorlatilag üresek, ellenben Skóciában megdőlhet a 6,4 milliós nyári turistarekord. 

Európa-szerte a belföldi utazás mellett a regionális, autóval könnyen elérhető szomszédos országokba irányuló utazások lehetnek túlsúlyban ezen a nyáron. Az autóval való beutazást sok esetben korlátozások nélkül engedélyezik, miközben a légi járatok több útvonalon is csökkentett kapacitással működnek, és visszafogó erő a gyakori járattörlés is.  

Az által közzétett tanulmány szerint 

az idei nyár slágere lehet a „nagy vidéki menekülés” (the great escape to rural). 2015-ben a vidéki utazások az Airbnb-n keresztül lefoglalt éjszakák kevesebb mint 10 százalékát tették ki globálisan. 2021-ben ennek több mint kétszerese – néhány országban (Kanada, Franciaország, Egyesült Királyság, Ausztrália) háromszorosa – tapasztalható, Olaszországban pedig a falusi turizmusban több mint 800 százalékkal nőttek a foglalások.

Emellett a járványhelyzet felerősítette az emberekben a természet, az egészség és az aktív élmények iránti igényt. Ennek eredményeként ezen a nyáron, illetve középtávon is számos alternatív turisztikai termék válhat népszerűvé a városok fogságából kiszabaduló turisták körében. 

Előtérbe kerülhet a falusi turizmus, a kempingezés, a lakóautós utazás vagy a különböző aktív turisztikai programok (például vízitúrázás).

A városi – city break jellegű – utazások továbbra is háttérbe szorulnak ezekkel a célpontokkal szemben, aminek jó mutatószáma a repülés. A nemzetközi légi forgalom volumene idén nyáron is jelentősen elmarad a járvány előtti utolsó rekordévben (2019) mért adatoktól. 

 

A ForwardKeys adatai szerint a nemzetközi légi közlekedés legfeljebb a járvány előtti szint 23 százalékát éri el 2021-ben, az európai átlag pedig 22 százalék. Bár néhány destináció – főleg a Balkán-félszigeten – jobban teljesít az átlagnál, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, de még Olaszország is 20 százalék alatt van. A szigorúbb járványkezelés miatt Ázsiában a számok különösen aggasztók, a térség több országa a kiutazást is megnehezíti, így küldő országként sem lehet számítani rájuk, ami Európa számára idén is nagy veszteség.

Ami Magyarországot illeti, a nemzetközi trendek itt is érvényesülnek, ami várhatóan a tavalyihoz hasonló hatással lesz Budapest és a Balaton turizmusára. Budapesten a járványt megelőző években egyértelműen a nemzetközi turizmus dominált, a vendégéjszakák több mint 90 százalékát nemzetközi turisták töltötték el a fővárosban 2019-ben. A nemzetközi vendégforgalom, úgy látszik, ezen a nyáron is kritikusan alacsony lesz Budapesten. 

A kilábalás ősszel kezdődhet meg, amikor a szabadidős turizmus mellett a nemzetközi események nyomán az üzleti és rendezvényturizmus is elindulhat a fővárosban (eucharisztikus világkongresszus, vadászati világkiállítás). A kilábalás alapfeltétele azonban, hogy a nyári lazítások ne okozzák egy újabb járványhullám kitörését Európa-szerte. 

A Balaton idén is az első számú belföldi destinációnak tekinthető. Tavasszal a foglalások azt mutatták, hogy a régió szálláshelyei nagy forgalomra számíthatnak. Az újonnan bevezetett vakcinaútlevél és a környező országokba szabaddá tett utazás azonban némiképp módosíthatja a képet. A járványhelyzet sajátos hozadéka, hogy valamennyi szállásfoglaló portálon rugalmasan, előre fizetés nélkül és ingyenes lemondással foglalhattak szállást a vendégek. Így elképzelhető, hogy a nyár folyamán a Balaton szálláshelyeinek és strandjainak telítettsége valamelyest csökken, mert lesznek olyanok, akik lemondják a foglalásukat, és inkább külföldi nyaralást választanak. A tengerparti szálláshelyek vendégcsalogató árkedvezményei, a zsúfoltság elkerülése, a külföldi nyaralás iránti vágy és az olcsó repülőjegyek tovább erősíthetik ezt a jelenséget. 

A globális turizmus teljes helyreállását a szakértők továbbra is 2024 környékére teszik. Az idei nyár egyértelmű főpróbája lehet a kilábalási prognózisoknak. Ha az átoltottság tovább nő világszerte, és a nyári lazítások miatt ősszel sem tör ki egy újabb járványhullám, a szektor folyamatosan növekedési útra léphet, hogy pár éven belül újra elérje a 2019-es rekordévben mért szinteket.

 

Címlapkép: Tolga Akmen / AFP