BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
népszámlálás

A 2022. évi népszámlálás első eredményei

Az adatok feldolgozása folyamatos, az egyre gazdagabb információkat az érdeklődők a KSH honlapjának népszámlálási aloldalán tanulmányozhatják, illetve a népszámlálás tájékoztatási adatbázisában is elérhetők lesznek.
2023.02.22., szerda 11:00

Illeszkedve a világ tízévente végrehajtott teljes körű cenzusainak sorába, 2022. október 1-jei eszmei időponttal 16. alkalommal került sor Magyarországon népszámlálásra. A tízévenkénti pillanatkép bemutatja az országot, az itt élő embereket, azt, hogy az ország melyik szegletében és milyen családi, háztartási és lakásviszonyok között élünk, hogy hány gyermeket nevelnek a családok, hányan élnek együtt szüleikkel, nagyszüleikkel, hogy milyen a társadalom tudásvagyona és munkaerőpiaci helyzete. Megismerhetjük az itt élő emberek felekezeti és nemzetiségi hovatartozását, egészségi állapotát, vagy azt, hogy hány társunk él valamilyen fogyatékossággal és milyenek az életkörülményeik. Vagyis a népszámlálási adatok rávilágítanak, hogy mennyire sokszínű a magyar társadalom.

A népszámlálás a legnagyobb statisztikai adatgyűjtés, amelynek információi mindnyájunk életét és jövőjét befolyásoló országos és helyi társadalmi, gazdasági és településfejlesztési döntések megalapozásával szolgálják az egész társadalmat.

A 2022. évi volt az első papírmentes népszámlálásunk. E hatalmas adatkincs feldolgozása és közzététele rendszerint többéves folyamat, azonban az elektronikus adatfelvétel jócskán felgyorsította az adatok feldolgozását. Ennek köszönhetően a népesség és a lakásállomány főbb adatait bemutató első eredmények már tíz héttel a népszámlálás befejezése után, idén februárban megtekinthetők a KSH honlapján.

2022. október 1-jén 9 millió 604 ezren éltünk Magyarországon. 

Az 1867-ben alapított KSH 1869. december 31-i eszmei időponttal hajtotta végre az első hazai népszámlálást, ekkor az ország mai területének még alig több, mint 5 millió lakosa volt. A háborús éveket leszámítva a népesség folyamatosan növekedett, 1980-ra elérte a 10 millió 709 ezer főt. Azóta azonban a lélekszám egyre csökken. Ennek a fő oka, hogy az 1960-as évek óta kedvezőtlenül alakuló demográfiai folyamatok és az ezek nyomán gyorsuló ütemben idősödő korstruktúra következtében a halálozások száma évről évre meghaladja a születésekét. A főként a környező országokból érkező bevándorlási többlet viszont 131 ezer fővel mérsékelte az ország népességcsökkenését az elmúlt 11 évben. 

VUKOVICH Gabriella
Budapest, 2023. február 16.Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a Népszámlálás 2022 címmel tartott első, eredményközlő sajtótájékoztatón a KSH épületében 2023. február 16-án. A legutóbbi népszámlálás kezdetekor, 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága és 4 millió 593 ezer lakás volt az országban.MTI/Szigetváry Zsolt Budapest, 2023. február 16.
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a Népszámlálás 2022 címmel tartott első, eredményközlő sajtótájékoztatón a KSH épületében 2023. február 16-án. A legutóbbi népszámlálás kezdetekor, 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága és 4 millió 593 ezer lakás volt az országban.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. A születési statisztikában a 2011. év jelentette a mélypontot, azonban az azóta eltelt időszakot a családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően a gyermekvállalási kedv emelkedése jellemezte: a teljes termékenységi arányszám a történelmi mélypontot jelentő 2011. évi 1,23-ról 1,59-ra emelkedett, és még a Covid-járvány miatti mérséklődés mellett is 1,5 fölött maradt.

Budapesten 1 millió 682 ezren élnek, az ország második legnépesebb térsége Pest vármegye (1 millió 339 ezer fő). 

A legkisebb népességszámú Nógrád vármegye pedig 183 ezer főt számlál. A belföldi vándorlások alakulása egyes vármegyék lélekszámát erősen befolyásolja. A legutóbbi két népszámlálás közötti vándorlási folyamatok legnagyobb nyertese Pest vármegye, ezzel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén népességmegtartó ereje volt a leggyengébb.

A fővárosban 3204-en élnek egy négyzetkilométernyi területen, a vármegyék közül pedig Pest (210 fő) emelkedik ki. A legritkábban lakott Somogyban alig negyedannyian laknak egy négyzetkilométeren, mint Pest vármegyében. 

A két legutóbbi népszámlálás között a nagyvárosok népessége csökkent a leginkább, a megyei jogú városokban 142 ezerrel élnek kevesebben, a többi településtípust jóval kevésbé érintette a fogyás, legkevésbé a falvakat.

2022-ben 4,6 millió lakás volt az országban, számuk egyre bővül.

A lakásépítéseket tekintve a legutóbbi két népszámlálás között 2013-ban volt a mélypont, majd az évtized második felében felgyorsult a lakásépítések üteme. A lakásállomány Békés kivételével az ország valamennyi vármegyéjében növekedett, a legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron, Pest és Somogy vármegyében. A dunántúli vármegyék esetében jellemzően nagyobb volt a lakásszám-növekedés, mint a keleti országrészben.

Idén tavasszal további előzetes adatok megjelentetését tervezi a KSH, amelyek újabb részleteket tárnak fel a népesség és a lakások jellemzőiről, ősszel pedig – kevesebb mint egy évvel az összeírás befejezését követően – már a végleges, részletes eredmények állnak majd a felhasználók rendelkezésére. Az adatok feldolgozása folyamatos, az egyre gazdagabb információkat az érdeklődők a KSH honlapjának népszámlálási aloldalán tanulmányozhatják, illetve a népszámlálás tájékoztatási adatbázisában is elérhetők lesznek.

Ezúton is megragadom az alkalmat arra, hogy megköszönjem a Tisztelt Olvasóknak, hogy – adatszolgáltatóként, esetleg közreműködőként is – hozzájárultak a népszámlálás sikeréhez. 

Kérem, hogy látogassanak el a KSH honlapjára, kísérjék figyelemmel a frissülő, bővülő népszámlálási adatokat. Bízom benne, hogy mindenki megtalálja majd az érdeklődésének megfelelő információt!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.