Fontos dologban különbözik az elektromos áram a gabonától vagy a földgáztól: az energiát időben pontosan ugyanakkor kell előállítani, mint amikor elfogyasztják, különben a rendszer egyensúlya felborul, és áramszünet lehet. A szabályozási központok előnye, hogy az ország bármely részén található termelőegységeket képesek integrálni, hogy azok együtt jelenjenek meg a kiegyenlítést biztosító rendszerbe.

Az Alteo 2021 októberében kezdte fejleszteni saját, mesterséges intelligencián alapuló erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerét, amelyhez a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nyújt szakmai támogatást. A fejlesztés alatt álló rendszer képes arra, hogy önálló termelési és kereskedelmi döntéseket hozzon, ezzel korrigálva az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat. A projekt részeként üzembe helyeztünk egy 5 megawatt teljesítményű elektromos fűtésű kazánt is a soproni erőművünkben, amely gyors teherváltási képessége révén magas szintű rugalmasságot biztosít a szabályozási központunknak.

Debrecen, 2017. szeptember 19.Egy dolgozó az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. új erőművében az átadásának napján, az AKSD Városgazdálkodási Kft. telephelyén Debrecenben 2017. szeptember 19-én. A közel 300 millió forintos beruházás keretében épített 500 kilowatt teljesítményű erőmű, a város hulladékkezelő és hulladék lerakó telepén keletkezett depóniagázt hasznosítja. A kiserőmű évente 15 ezer tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja villamos energiává.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Debrecen, 2017. szeptember 19.
Egy dolgozó az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. új erőművében az átadásának napján, az AKSD Városgazdálkodási Kft. telephelyén Debrecenben 2017. szeptember 19-én. A közel 300 millió forintos beruházás keretében épített 500 kilowatt teljesítményű erőmű, a város hulladékkezelő és hulladék lerakó telepén keletkezett depóniagázt hasznosítja. A kiserőmű évente 15 ezer tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja villamos energiává.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az Alteo törekvései szempontjából kiemelt jelentőségű beruházásról van szó, a világ energiamixében ugyanis egyre nagyobb arányban vannak jelen a megújuló energiaforrás bázisú, nagyrészt időjárásfüggő erőművek, amelyek működési jellemzői komoly kihívást jelentenek a rendszer stabilitásáért felelős rendszerirányítónak. A szél- és naperőművek terjedésével a szabályozás még nagyobb jelentőségre tett szert, hiszen az időjárásfüggők adott esetben eltérnek tervezett termelésüktől, ennek megfelelően a szolgáltatás ára is emelkedik. Mindezek miatt egyre nagyobb az igény a meglévő rendszerekbe integrálható és optimalizáltan működtethető megoldásokra, amelyek képesek korrigálni az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat. 

Az innovatív információs és termelésmenedzsment-rendszer előnye, hogy javítja a villamosenergia-rendszer stabilitását, növeli az ellátásbiztonságot, mindezekkel pedig a klímasemleges gazdaság létrejöttét támogatja.