A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai végeztek ásatásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízásából Vácott a tervezett mélygarázs helyén, és egy meglepő lelet is előkerült – jelentette az MTI a kutatók közleménye alapján.

Mammut
Fotó: Shutterstock

Csaknem ezer négyzetméteres területet kellett átvizsgálniuk mintegy két méter mélységben. Nem volt meglepetés, hogy a neolitikumra jellemző tárgyakat találtak, és bronzkori kerámiatöredékeket. Előkerültek egy cölöpszerkezetes ház maradványai, tároló- és agyagnyerő gödörrel, ahol a cölöpöket leásták, a ház falát pedig agyaggal kenték fel. A háznál a kutatók maradványcsontokat is felfedeztek.  
A neolit kori szinten aztán egy mamutagyarba botlottak, amely annyira szokatlan volt, hogy először megkövesedett fának nézték. 

Egy ilyen felfedezés ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori területen, ahol hiába kerestünk paleolitikumra utaló nyomokat

– számolt be Fajka Szilárd, a Salisbury Kft. munkatársa.

A legközelebbi, ehhez hasonló mamutleletet Budapesten, a mai Mammut áruház területén találták meg, ott egy csontváz, egy koponya és egy mamutagyar hevert együtt.

Izgalmas kérdés, hogy a Vácott fellelt mamutagyart vajon a neolitikum kori emberek vitték oda, a folyó hordaléka szállította, netán az újkori bolygatás során került erre a helyre.

A meglepő lelettel nem volt egyszerű bánni. Ahhoz, hogy egyben tartsák, folyton locsolták, és be is temették, hogy megvédjék. Végül aknaszerűen körbeásták, a lehetőségekhez mérten megtisztították a földtől, pléhlemezt tettek alá, lefóliázták, és így sikerült aztán egyben felvenni. Egyelőre a Salisbury műhelyébe került, később a tervek szerint a Természettudományi Múzeumban fogják tovább vizsgálni, és végül a szentendrei Ferenczi Múzeumban helyezik majd el.

A mamutok kétszázezer évvel ezelőtt kezdtek elterjedni Eurázsiában, kihalásukért a klíma gyors megváltozása lehetett a felelős, de a túlvadászatnak is szerepe lehetett.