BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnösnek vallotta magát felségárulásban a számszeríjas betörő, aki végezni akart II. Erzsébettel

Jaswant Singh Chail 2021 decemberében tört be II. Erzsébet windsori rezidenciájába, hogy merényletet hajtson végre a királynő ellen. A férfi egy házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán egy számszeríjjal. Chailt azonnal lekapcsolták, és mivel magát a sötét erő küldöttének, illetve Darth Jonesnak nevezte, egy elmeklinikára szállították. A férfi az 1919-ben elkövetett Dzsallianvala Bagh-mészárlásért akart bosszút állni.

Bűnösnek vallotta magát pénteken a terhére rótt felségárulás vádjában az a fiatal férfi, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve behatolt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának parkjába. A 21 éves Jaswant Singh Chail elfogása után közölte, hogy a királynőt akarta megölni.

Singh Chail , II. Erzsébet királynő windsori rezidencia, merénylet, kísérlet
Fotó: Getty Images

Chail a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – bírói tanácsa előtt pénteken kezdődött büntetőperben 

elismerte az életveszélyes fenyegetés és a töltött fegyver viselése címén ellene megfogalmazott vádakat is.

Négy évtizede ő az első, akit felségárulás vádjával állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

Merényletre készülök Erzsébet ellen – videón üzent a brit királynőre támadó férfi

Egy számszeríjjal felfegyverkezett, 19 éves férfi hatolt be karácsony napján a windsori kastélyba. Nem sokkal korábban videón üzent az ismerőseinek, akikkel közölte: kísérletet tesz, hogy megölje a brit királyi család fejét, II. Erzsébetet.

A dél-angliai Southampton közelében élő vádlottat 2021. december 25-én reggel fogta el a rendőrség a windsori kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén, az uralkodó lakosztályához vezető kapu közelében.

Az incidens időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly akkori trónörökös – aki édesanyja tavaly szeptemberi halála után III. Károly néven lépett trónra –, valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A vádlott házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit egy fegyveres rendőr fogott el a helyszínen.

A tárgyaláson levetített felvétel tanúsága szerint a rendőr elektromos sokkolót tartott a behatolóra, és amikor megkérdezte, hogy mi az illető célja, Chail úgy válaszolt:

azért jöttem, hogy megöljem a királynőt.

A vádlott néhány perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt. A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

A videóban Chail a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmeposz „sötét erőinek” egyik tagjaként azonosította magát, és közölte, hogy Jaswant Singh Chail az előző neve volt, jelenlegi neve Darth Jones.

A vádlottat egy elmekórtani intézetben őrzik, és onnan, videókapcsolaton válaszolt a bíró kérdéseire a büntetőper pénteki nyitónapján.

Az ítélethirdetés március 31-én várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.