Nemzetközi gazdaság

II. Erzsébet halálával III. Károlyra száll Nagy-Britannia trónja

A III. Károly néven trónra lépő uralkodó háromévesen lett trónörökös, így királyi nevelést kapott. A Lady Dianával kötött, balul elsült házassága miatt egy időre népszerűtlenné vált, ám szociális érzékenysége és a környezetvédelem iránti elkötelezettsége miatt az utóbbi időben sokat javult a megítélése. Sokan nem tudják, hogy több birtokot is vett Erdélyben, amelyeket például idén is végigjárt.

Édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtöki halálával Károly herceg lép az Egyesült Királyság és 14 másik ország trónjára, véget vetve a több mint 70 éves várakozásnak, amely a leghosszabb trónörökösi időszak volt az ezeréves múltra visszatekintő család, sőt a brit birodalom történelme során is.

(FILES) In this file photo taken on June 21, 2017 Britain's Prince Charles, Prince of Wales sits and listens as he mother delivers the Queen's Speech during the State Opening of Parliament in the Houses of Parliament in London. - Charles has spent virtually his entire life waiting to succeed his mother, Queen Elizabeth II, even as he took on more of her duties and responsibilities as she aged. But the late monarch's eldest son, 73, made the most of his record-breaking time as the longest-serving heir to the throne by forging his own path.
Fotó: Carl Court / AFP

Károly 73 évesen lép trónra második feleségével, Camillával az oldalán, aki még mindig megosztja a szigetország közvéleményét.

A trón várományosa egész életében a gyorsan változó és egyenlőségre törekvő társadalomban helyét kereső, modernizálódó monarchia és a sokak szemében nagy vonzerejű arisztokratikus hagyományok között lavírozott.

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Kilencvenhat éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója.

A neveltetés

Károly Fülöp Arthur György – aki világéletében arra készült, hogy uralkodó legyen – 1948. november 14-én, nagyapja, VI. György király uralkodásának 12. évében született a Buckingham-palotában. Mindössze hároméves volt, amikor édesanyja 1952-ben elfoglalta a trónt, ő pedig trónörökös lett, így neveltetése a kezdetektől fogva különbözött a korábbi trónörökösökétől. Ugyanakkor a magántanárok által nevelt elődeivel ellentétben Károly a nyugat-londoni Hill House iskolába járt, mielőtt a berkshire-i Cheam Schoolba került, ahová apja, Fülöp herceg is járt.

(FILES) In this file photo taken on December 15, 1948 the future Queen Elizabeth II of England and her son Prince Charles. - Queen Elizabeth II, the longest-serving monarch in British history and an icon instantly recognisable to billions of people around the world, has died aged 96, Buckingham Palace said on September 8, 2022. Her eldest son, Charles, 73, succeeds as king immediately, according to centuries of protocol, beginning a new, less certain chapter for the royal family after the queen's record-breaking 70-year reign.
Fotó: Intercontinentale / AFP

Ezután a skóciai Gordonstounba került, egy kemény bentlakásos iskolába. Az ott töltött időt pokolinak nevezte később, magányos volt és zaklatták. 

Egy börtönbüntetéssel ért fel 

– mondta állítólag.

Végül, ismét csak szakítva a hagyományokkal, a cambridge-i Trinity College-ba iratkozott be, ahol régészetet, valamint antropológiát tanult, később pedig történelmet is hallgatott.

Tanulmányai alatt, 1969-ben egy nagyszabású ünnepségen hivatalosan is Wales hercegévé koronázták, ezt a címet viseli hagyományosan a mindenkori brit trónörökös. 

Ő lett az első diplomás brit trónörökös, ergo ő lesz az első diplomás király is a ködös Albionban.

Természetesen szolgált a fegyveres erőknél is, kezdetben, 1971-ben a Királyi Légierőhöz, majd a haditengerészethez került, ahol a ranglétrán felemelkedve a HMS Bronington aknaszedő parancsnoka lett, mielőtt 1976-ban befejezte aktív szolgálatát. Fiatal hercegként sportos, lendületes életet élt, imádott síelni, szörfözni és búvárkodni. Lelkes pólós volt, és zsokéként is számos versenyen indult.

Újabb fordulatot hozott az életébe, amikor 1979-ben nagybátyja, Lord Mountbatten, akit nagyapja helyett nagyapjának tartott, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bombamerényletének áldozatává vált.

 „Úgy tűnt, mintha mindaz, amit az életben fontosnak tartottunk, helyrehozhatatlanul szétszakadt volna” – mondta később.

Lady Diana

A legtöbb embernek azonban Károly neve hallattán mindig is a Lady Diana Spencerrel kötött, kudarcba fulladt házassága és a Camilla Parker Bowlesszal, élete szerelmével folytatott viszonya jut az eszébe.

Amikor 1981-ben Dianával összeházasodtak 750 millió ember előtt, a menyasszonya tökéletes választásnak tűnt, majd 1982-ben megszületett William fia, és 1984-ben Harry is.

(FILES) In this file photo taken on September 6, 1997 Former husband of Diana, Prince Charles (R) and their two sons Harry (C) and William (L) wait in front of the Westminster Abbey in London after the funeral ceremony of Princess of Wales. - Princes William and Harry will on August 31, 2022 mark the 25th anniversary of the death of their mother Princess Diana, in private but apart as a feud between the brothers shows no sign of ending. The former Lady Diana Spencer, whose fairytale marriage to Prince Charles captivated the world until it publicly unravelled with infidelity and divorce, died in a car crash on August 31, 1997.
Fotó: Joel Robine / POOL / AFP

A színfalak mögött azonban a házasságban sok volt a feszültség, Diana Camillát hibáztatta a házasság 1992-es felbomlásáért is, egy tévéinterjúban azt mondta: 

Hárman voltunk ebben a házasságban.

Charles viszont mindig is azt állította, hogy hűséges maradt, „amíg a házasság menthetetlenül meg nem romlott”, 1996-ban váltak el.

Amikor Diana 1997-ben egy párizsi autóbalesetben meghalt, a sajtóban vitriolos írásokban pécézték ki Károlyt és Camillát, és a trónörökös népszerűsége hatalmasat esett. Az azóta eltelt évtizedekben javult a megítélése, ám továbbra sem olyan kedvelt, mint amilyen az édesanyja volt. Károly 2005-ben vette feleségül Camillát, aki a nyilvánosság reflektorfényébe lépve könnyed stílusával javított az elfogadottságán.

Diana emléke azonban továbbra is kísérti a párt. Az elmúlt években nagyszabású film és Broadway-musical készült róla, közvetlenül halála előtti párkapcsolata pedig a Netflix A korona című nagy sikerű drámájának középpontjában áll.

Viszonya a médiával

Mivel a bulvársajtó rendszeresen érdeklődik a társadalmi élete iránt, nem meglepő, hogy a kapcsolata a médiával gyakran volt feszült, azt sem titkolta, hogy megveti a paparazzókat.

Igazából nem vagyok túl jó előadóművész-majom. Azt hiszem, eléggé zárkózott ember vagyok. Nem vagyok hajlandó fellépni amikor csak akarják

– mondta 1994-ben.

Síelés közben 2005-ben hallották, amint azt mondta a BBC királyi tudósítójáról: „Nem bírom elviselni ezt az embert. Annyira szörnyű.”

Míg a média a magánéletére akart összpontosítani, Károly társadalmi és spirituális kérdésekről akart beszélni, és 

soha nem zárkózott el attól, hogy a szívéhez közel álló ügyekben hangot adjon véleményének.

Amikor viszont azt mondta, hogy beszélget a növényeivel, és kezet fog a fákkal, amikor elülteti őket, egyes médiumok bolondnak bélyegezték, akinek inkább farmernek kellene állnia, mint hercegnek.

Az építészetről vallott nyílt nézetei miatt is sokat bírálták, egyszer „karbunkulusnak” nevezte a londoni Nemzeti Galéria tervezett modernista bővítését, az alternatív gyógymódok népszerűsítése miatt pedig kuruzslással vádolták.

Életrajzírója, Tom Bower szerint a herceg elkötelezett a környezetvédelem iránt, de makacs, és képtelen elviselni a kritikát.

„Olyan ember, akit hajtanak a célok, aki kétségtelenül jót akar tenni, de nem érti, hogy tettei sokszor bajt okoznak” – mondta Bower.

Legújabban a média júniusban arról számolt be, hogy vitába keveredett a kormánnyal, mert a menedékkérőket Ruandába küldték – amit a herceg „megdöbbentőnek” nevezett.

Ha nem lesz nagyon óvatos, a provokatív politikai beavatkozásaival egyet nem értők arra juthatnak, hogy Nagy-Britannia alkotmányos monarchiáját már nem érdemes fenntartani

– írta vezércikkében a Daily Mail.

Szociális tevékenysége

Chris Mullin, a baloldali Munkáspárt egykori képviselője naplójában idézte fel egy látogatását Károly Clarence House-i otthonában, ahol a herceg az összegyűlt politikusoknak beszélt a jótékonykodásáról.

„Széles a skálájuk, de mindig ugyanarra a pontra tér vissza: a fiatalokra, különösen az elégedetlenkedőkre, a szerencsétlenekre, sőt még a rosszindulatúakra is” – írta Mullin. 

Bevallom, le voltam nyűgözve. Elpazarolhatná az életét tétlenségre vagy önfeledt szórakozásra is.

Az 1970-es években, amikor a brit gazdaság súlyos válságban volt, 7400 fontos haditengerészeti végkielégítését közösségi kezdeményezések finanszírozására fordította. Később, amikor a városokat zavargások és növekvő sújtotta, az általa létrehozott Prince’s Trust (Hercegi Alapítvány) hátrányos helyzetű fiataloknak segített saját vállalkozásba kezdeni.

A környezetvédelemnek régóta híve, most pedig elégtétellel veheti tudomásul, hogy végre a világ többi vezetője is foglalkozik az éghajlatváltozással.

Boldog a birtokain

A kötelességektől és a kampányoktól távol Károly a nyugat-angliai highgrove-i otthonának kertjében érzi magát a legboldogabbnak, vagy – néhai édesanyjához hasonlóan – a királyi család skóciai otthonának vadregényes birtokain sétálgat és horgászik, ahol akvarelleket is fest.

Szívesen túrázik, és írt egy gyermekkönyvet The Old Man of Lochnagar (A lochnagari öreg) címmel. Szenvedélyesen szereti a művészeteket is, különösen Shakespeare műveit, az operát és Leonard Cohent.

Idekapcsolódik az erdélyi szál is, hiszen III. Károly 1998 óta rendszeresen ellátogat Erdélybe, ahol több birtokot is vásárolt. Ezeket szinte minden évben felkeresi. A koronavírus-járvány miatt ugyan négy évet kihagyott, ám idén újra végigjárta a számára kedves helyeket, például a székelyföldi Zalánpatakon is tiszteletét tette, ahol vendéglátójával, gróf Kálnoky Tiborral sétált egyet a faluban, sőt a helybeliekkel is szóba elegyedett. Alapítványai révén segítséget is nyújtott például épületek felújításához.

 

Erdély Király brit III. Károly II. erzsébet királynő Nagy-Britannia korona Székelyföld monarchia uralkodó Egyesült Királyság trónörökös
Kapcsolódó cikkek