Csepp alakú, világrekorder versenyautót mutatnak be Miskolcon június 16-án, pénteken 13 órától. A magyar fejlesztésű járművet most először tekintheti meg a nagyközönség.

versenyautó
A csepp alakú magyar versenyautó 291 kilométert tud megtenni egy kilowattóra felhasználásával. Fotó: SZEnergy Team / SZEnergy Team

Mit kell tudni a magyar fejlesztésű versenyautóról?

A járművet a SZEnergy Team alkotta meg. Ők a Széchenyi István Egyetem elektromos járműveket fejlesztő hallgatói csapata. A versenyautó egyedi fejlesztésű, elektromos meghajtású és 

máris világrekordot állított fel.

Még május végén történt, hogy a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon rajthoz állt a saját fejlesztésű járművükkel és igen nagy sikereket értek el: önvezető és városi kisautó kategóriában is első helyen végzett. Utóbbi kategóriában született meg a rekord, amit egyébként eleve ők tartottak. Az új csúcs 291 kilométer per kilowattóra. Mindez azt jelenti, hogy a győri egyetemisták elektromos járműve 291 kilométert képes megtenni 1 kilowattóra felhasználásával. Ez lényegében kétórányi vasalóhasználatnak felel meg. Önvezető kategóriában három feladatot kellett teljesíteni. 

  • Először egy 1,2 kilométer hosszú versenypályaszakaszon ment végig a versenyautó, 
  • majd akadályok között kellett navigálnia, 
  • végül pedig leparkolni két autó mellé az egyetlen szabad helyre.

Mindezt önvezető módban, emberi beavatkozás nélkül.

versenyautó
A Széchenyi István Egyetem világrekorder versenyautót fejlesztett. Fotó: SZenergy Team / SZenergy Team

Pontosan hol mutatják be a magyar fejlesztésű versenyautót?

A nagyközönség tehát holnap Miskolcon, a Zenit-Auto Rent autókölcsönzőben tekintheti meg a járművet. Ott lesznek az ifjú mérnökök is állnak rendelkezésre, ha valaki többet szeretne megtudni a projektről. A Zenit-Auto Rent nem véletlenszerű helyszín, a cég ugyanis támogatója a SZEnergy Teamnek.

Az F1-es főnök kiadta az utasítást: ideje kapzsinak lenni! – de csak hosszú távon

Nem elég, hogy több mint félmilliárd dollárba kerül a Las Vegas-i GP fejlesztési csomagja, de még erre is busás hasznot várnak.