Nagyon jól fog járni az F1 a Las Vegas-i Nagydíjjal – összegzett a Formula–1-es világbajnokságot (F1) birtokló és üzemeltető Liberty Media ügyvezető igazgatója.

Formula 1 Las Vegas Grand Prix Paddock Building Topping Out Ceremony
LAS VEGAS, NEVADA - APRIL 13: Construction workers lift a track safety barrier signed by executives to the top of the Las Vegas Grand Prix paddock building during a topping out event on April 13, 2023 in Las Vegas, Nevada. The Formula 1 Las Vegas Grand Prix inaugural race weekend is scheduled to take place November 16-18, 2023, with the race itself to begin on the night of November 18. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Készül a gigantikus, két focipályányi főépület.
Fotó: Getty Images

Greg Maffei annak kapcsán nyilatkozott igen lelkesen, hogy a november 18-i (magyar idő szerint 19-i) futamnak már épül a paddockja, ami minden F1-es versenyhétvége központja a boxokkal, a mögöttük felállított motorhome-okkal. Nem is aprózzák el, a háromemeletes, két focipálya hosszúságú főépület tetőteraszáról a pálya jó része belátható lesz, beleértve a híres Strip sugárutat, amelyen 1,9 km hosszan döngetnek majd a kocsik 340 kilométer per órás végsebességet is elérve.

Sokat is költünk, de még többet keresünk majd, és a legfontosabb, hogy az első évben nagyszerű élménnyel gazdagodjon mindenki, beleértve a pilótákat, a szurkolókat, a nézőket, a támogatóinkat

– nyilatkozta Maffei. 

Kivételes pozíció

A többi viadallal ellentétben a Las Vegasinál az F1 még a promócióba is beszállt: ezzel a plusztevékenységgel, illetve 

a paddock-épülettel és más fejlesztésekkel együtt már 500 millió dollár (170 milliárd forint) fölé kúszott a projekt összértéke.

Ám még ekkora befektetésre is busás hasznot várnak, Maffei érdekes gazdasági fordulatot is bevezetett, a „hosszú távú kapzsiságot”: 

„Nagyon izgatott vagyok, mert idén is sokat keresünk majd, de hosszú távon még többet.”

20220731 F1 Mogyoród fotó: Szabolcs László
20220731 Mogyoród Hungaroring F1-es Magyar Nagydíjfotó: Szabolcs László (SZL)Ripost
A Hungaroring helye érintetlen a naptárban, 2032-ig biztosan versenyeznek nálunk is.
Fotó: Szabolcs László / Mediaworks

Természetesen, ahol csak lehetett, kedveztek a Las Vegas-i GP-nek, például a szokásos vasárnapi időponttól eltérve már helyi idő szerint szombat este sor kerül a fő attrakcióra, a futamra – de csak este tíztől. Ezáltal nem csak azt mondhatják majd el magukról, hogy övék az F1 legkésőbb kezdődő versenye, azt is elérik, hogy övék lesz a helyi főműsoridő is, ráadásul a sportág legfőbb régiójának számító Európában is emészthető időben, kora reggel lesz követhető a futam.

Lesz izgalom is?

Miközben a naptár egyik legrégebbi tagja, az idén július 23-án esedékes Magyar Nagydíj jövője 2032-ig biztosított, 

Las Vegasba 1982 után tér vissza a sorozat, így már három nagydíj van az Egyesült Államokban, miután Miamiban május 7-én, Austinban pedig október 22-én versenyeznek. 

Utóbbit követően egy hónap sem telik el a harmadik amerikai viadalig, úgyhogy nyilván felvetődött, nem ártanak-e egymásnak. A fejesek azonban nem aggódnak.

„Én nem látok semmilyen gondot, hiszen minden verseny más és mindenki különböző” – mondta például az F1 ügyvezetője, Stefano Domenicali. 

F1 Grand Prix of Australia
MELBOURNE, AUSTRALIA - APRIL 02: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates on the podium after his win during the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on April 2, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Qian Jun/MB Media/Getty Images)
Max Verstappen az idei szezonjával is elégedett lehet.
Fotó: Getty Images

Vegasnak nyilván segítség lesz az újdonság ereje, illetve az is, hogy az utolsó előtti helyre került a naptárban, utána már csak az abu-dzabi finálé marad, azaz remélhetőleg éppen tetőfokára hág majd az izgalom – habár a címvédő Max Verstappen az első három versenyből kettőt behúzott, a harmadikon második lett, azaz benne van a pakliban, hogy a domináns Red Bull simán megnyeri az idei vb-t is.

Nem ellenségek, partnerek

Mindenesetre az amerikai belharctól nem tart a Las Vegas-i Nagydíj ügyvezetője, Renee Wilm sem, aki kiemelte, hogy az amerikai versenyek nemhogy nem ellenségei egymásnak, még össze is dolgoznak a siker érdekében.

Megosztjuk egymással a forrásainkat, megbeszéljük, hogy egymás aktivitásaiból mi működik és mi nem, hogy adott esetben átvehessük őket. Abban hiszünk, hogy az emelkedő vízszint minden hajót felemel. Ez a célunk, nem a kannibalizáció

– ígérte Wilm.