BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lebuktatja a mézhamisítókat

Az elmúlt években bevált az a műszer, amelyet a mézhamisítás kimutatására fejlesztettek ki hazai kutatók a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi Karán. Az eljárást alkalmazó óvári laboratóriumot egy hivatalos német szervezet is akkreditálta.

Évekkel ezelőtt a Magyarországon forgalmazott mézek jelentős része hamisított volt, azaz a termékbe fizikailag hozzá hasonló anyagot kevertek a feldolgozók. Ezzel a méznél hatszor-hétszer olcsóbb áruval nyerészkedtek. A "hozzáadott értéket" akkor a kukoricakeményítőből nyert izocukor jelentette, ami tulajdonképpen szintén táplálószer. Színe, állaga hasonlít a mézéhez, viszonylag sűrű folyadék.



A három éve kezdődött nagyobb mézhamisításkor már csaknem teljesen kidolgozták a mosonmagyaróvári egyetemi karon azt a gyors és igen pontos folyadékkromatográfos eljárást, amelyet be tudtak vetni a "mézkommandó" által vett minták vizsgálatakor. A módszert -- a Méhészeti Terméktanács felkérésére -- azóta is sikerrel alkalmazzák.



Herpai Zoltán egyetemi adjunktus -- aki Szigeti Jenő dékánhelyettes egyetemi tanszékvezetővel közösen alakította ki az eljárást -- elmondta: a műszeres elemző módszer (HPCL) előnye, hogy ennél nem szükséges a mézben lévő egyéb cukrok eltávolítása.



A mézhamisítók korábban azért buktak le könnyen, mert nem tudták utánozni az áru sajátos cukorösszetételét, viszont az enzimkémia ipari méretekben való elterjedésével lehetővé vált a mézével szinte azonos öszetételű édesítőszerek előállítása. Ezt már a mézben nem tudták kimutatni a mosonmagyaróvári módszer megjelenése előtt.



A vizsgálatokkal egy időben az egyetem az egyéb idegen anyagok, növényvédő és gyógyszermaradványok esetleges jelenlétét is ellenőrzik. Minthogy az Európai Unióban az exportra menő mézeknél ez kötelező is, a laboratórium ezen tevékenységét külföldön is elismerik, így a német Deutscher Akkreditierungsrat is.


Befutott hazai találmányok -- a folyadékkromatográf Az elmúlt években bevált az a műszer, amelyet a mézhamisítás kimutatására fejlesztettek ki hazai kutatók a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi Karán. Az eljárást alkalmazó óvári laboratóriumot egy hivatalos német szervezet is akkreditálta. F. I.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.