BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A floridai legfelsőbb bíróság döntésére várva

A floridai legfelsőbb bíróságon ma kezdődik a két amerikai elnökjelölt ügyvédeinek meghallgatása, eldöntendő, hogy be lehet-e az állam végeredményébe számítani a szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit. Nem hivatalos közlés szerint George W. Bush republikánus jelölt 930 szavazattal vezet a külföldön leadott floridai szavazatok beérkezte után.

Katherine Harris, Florida belügyminisztere már szombaton véglegesíteni és hivatalosítani szerette volna Bush 930 szavazatos előnyét Al Gore alelnökkel, a demokraták jelöltjével szemben, azonban a helyi -- demokrata többségű -- legfelsőbb bíróság a mai meghallgatás elrendelésével leállította a folyamatot. Gore ügyvédjei "kafkainak" nevezték Harris eljárását; beadványukban azzal érveltek, hogy "a nemzetnek elemi érdeke minden egyes szavazat figyelembevétele". A Bush-ügyvédek szerint viszont a kézi újraszámlálás során torzulnak a floridai szavazók igazi szándékai, "kreatívan" kezelik azokat, félreszámolják a voksokat.
A Reuters szerint 11 nappal a tulajdonképpeni elnökválasztás után folyamatosan eszkalálódik a kampányretorika, ami érthető is, hiszen Florida állam 25 szavazata nélkül egyik jelöltnek sincs meg az elnökké nyilvánításhoz szükséges elektori többsége. Új-Mexikó öt elektori szavazata Gore-hoz került, s valószínűleg neki jut Oregon hét szavazata is; itt 0,2 százalékos szavazatkülönbség esetén kell újraszámlálást elrendelni, a különbség tegnap 0,3 százalékos volt.
Három, általában demokrata többségű floridai megyét érint a mai legfelsőbb bírósági meghallgatás. Palm Beach (460 000 szavazat) és Broward (586 000) megyében már megkezdték a kézi újraszámlálást. Miami-Dade megyében ma készülnek arra, hogy a 654 000 szavazólapból kiválogassák azt a mintegy 10 700-at, amelyen a gépi számlálás nem észlelt elnökjelölti preferenciát, s megpróbálják meghatározni, mi lehetett a választó szándéka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.