Magyar gazdaság

Bush és Gore a nyilvánosság előtt

A választási eredményeket különféle szintű bíróságokon vitató amerikai elnökjelöltek csaknem tíz nappal a döntetlenre álló választás után váratlanul visszatértek a nyilvánosság elé. Közben Katherine Harris floridai belügyminiszter bejelentette: nem hajlandó több, kézzel újraszámolt eredménnyel kiegészíteni a november 14-i szavazatösszesítést.

Al Gore, a demokrata elnökjelölt alelnöki hivatalából közvetített tévébeszédben javasolta: egész Florida államban számolják kézzel újra a szavazatokat, és ennek alapján döntsenek az elnökválasztás kimeneteléről, amit ő a továbbiakban már nem fog jogilag megkérdőjelezni. Hasonló nyilatkozatra kérte fel ellenlábasát.George W. Bush republikánus elnökjelölt a hírre otthagyta tanyáját, és texasi kormányzói hivatalában termett, hogy onnan utasítsa vissza Gore indítványát, mondván: a manuális számlálás nem tisztességes és nem megbízható, alkalmat ad az önkényeskedésre. Az alelnök javaslatában nincs szerinte semmi új, és a Gore-csapat megmérgezi az amerikai politikát.Közvélemény-kutatási felmérések szerint a többség úgy véli, Bushnak el kellett volna fogadnia Gore javaslatait. Hasonló álláspontra helyezkedtek a The Washington Post és a The New York Times kommentátorai is, míg a The Washington Times a texasi kormányzónak adott igazat. A The Wall Street Journalnek az MTI által idézett véleménye szerint az egész szavazási eredmény "elsüllyed a floridai mocsárban". Harris asszony bejelentése ellenére Palm Beachben folytatták, Broward megyében pedig megkezdték a szavazatok kézi újraszámlálását.Joseph Lieberman szenátor, Gore alelnökjelöltje aggályát fejezte ki amiatt, hogy a belügyminiszter asszony egyik szervezője volt Bush floridai kampányának. Jeb Bush floridai kormányzó, az elnökjelölt fivére viszont védelmébe vette Harrist, aki szerinte maradéktalanul teljesíti kötelességét. Jeb most először szólalt meg nyilvánosan -- írta a Reuters -- azóta, hogy múlt szerdán visszalépett az állam szavazatszámláló testületéből, nehogy elfogultsággal vádolják. Republikánus aktivisták szerint Bush elutasításában szerepet játszott Gore segítőinek szóhasználata, akik Harrist azzal vádolták, hogy úgy viselkedik, mint egy szovjet komisszár, s Bush "haverjaként" megpróbálja ellopni a választást.Gore-ék egyelőre a floridai állami bíróságon támadták meg Harris döntését. A Bush-csapat ugyanakkor az atlantai fellebbviteli bírósággal próbál felülvizsgáltatni két korábbi szövetségi bírói végzést, amellyel illetéktelennek mondták szintjüket annak eldöntésére, hogy jogszerű-e a kézi újraszámlálás. Bill Clinton elnök Bruneiből közvetített tévényilatkozatában úgy vélekedett, a nép megérdemli a teljes és fair szavazatszámlálást, egyébiránt nem óhajtott véleményt nyilvánítani a "floridai drámáról".


Vita a floridai szavazatok kézi újraszámolásáról A választási eredményeket különféle szintű bíróságokon vitató amerikai elnökjelöltek csaknem tíz nappal a döntetlenre álló választás után váratlanul visszatértek a nyilvánosság elé. Közben Katherine Harris floridai belügyminiszter bejelentette: nem hajlandó több, kézzel újraszámolt eredménnyel kiegészíteni a november 14-i szavazatösszesítést. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek