Magyar gazdaság

Euróban számolunk

A külkereskedelmi forgalom statisztikája 2001-től euróalapú lesz -- jelentette be a minap a Gazdasági Minisztérium. Bár az export- és importadatokat egy ideje már dollárban és euróban is közlik, az átállás euróra a gazdasági realitások miatt már mindenképpen szükségszerű.

A külkereskedelmi termékforgalom leírására leginkább a volumenindexek alkalmasak. Ha devizában történik a számítás, kétféle torzító hatás is jelentkezik. Egyrészt az árváltozások, másrészt a keresztárfolyam-mozgások módosítják az indexeket.Ez utóbbinak akkor van jelentősége, ha a teljes áruforgalom nem egységesen kerül ellentételezésre, hanem úgy, hogy több deviza súlya is jelentős. Különösen nagy lehet a torzító hatás, ha az exportban, illetve importban eltérő arányban szerepelnek a devizák. Magyarországon jelenleg ez a helyzet.A kivitel 80-82 százaléka bonyolódik euróban, a behozatalban az idén körülbelül 65 százalékos az arány. (A tavalyinál nagyobb importdollárarány a magas energiaárak következménye.) Ebből következően az euróalapú számítás bevezetése mindenképpen indokolt, hiszen a keresztárfolyamok változásának hatása így lehet a legkisebb.A nem euróban történő elszámolás túlnyomó része dollárban bonyolódik. Különösen az orosz energiaimport, illetve a kelet-közép-európai országokkal folytatott kereskedelem jelentős. Ha a dollár erősödik az euróval szemben, az export- és importnövekedés indexe dolláron számítva kisebb lesz, mint euróalapon. Az idén például a közös európai valuta gyengülése olyan mértékű volt, hogy a dinamikák között 15-16 százalékpontos eltérések mutatkoztak. Az export esetében (dollárban) 15,3, illetve (euróban számolva) 31,3 százalék volt a növekedési ütem, importnál ugyanez 14,1 és 29,9 százalék.Természetesen mindkét devizában számolt index mögött ugyanakkora árutöbblet húzódik meg, vagyis ugyanazt a volumennövekedést írja le. Ezért a dinamika elemzésekor a legjobb a mennyiségre alapozott volumenindexeket figyelembe venni. Az egyenleget nagyban befolyásolják a devizaárfolyamok mozgásai, ezért itt az euróban közölt számok figyelembevétele indokolt.Az euróra történő átállás elvileg nem okoz problémát a hosszabb idősorok elemzésénél sem. Bár 1998 előttről nem állnak rendelkezésre ilyen adatok, a jegybank által számított átlagos havi devizaárfolyamokkal jó közelítéseket lehet adni.A Gazdasági Minisztérium részéről elhangzott egy olyan ígéret, hogy 1990-ig visszamenően elkészítik a pontos áruforgalmi statisztikát, de ennek nehézségeire való tekintettel a GM egyelőre nem közölt időpontot.


Jobb elszámolásra áll át a külkereskedelmi statisztika A külkereskedelmi forgalom statisztikája 2001-től euróalapú lesz -- jelentette be a minap a Gazdasági Minisztérium. Bár az export- és importadatokat egy ideje már dollárban és euróban is közlik, az átállás euróra a gazdasági realitások miatt már mindenképpen szükségszerű. M. I.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek