Magyar gazdaság

Kézi újraszámlálás következik

Ha az elnökjelöltek bírósághoz fordulnak és hónapokig ott csatáznak, akkor a fogyasztók elveszthetik bizalmukat az amerikai kormányban, főként abban a képességében, hogy felfelé haladó pályán tudja tartani a gazdaságot -- idézett közgazdászokat a Reuters az amerikai elnökválasztási szavazatszámlálás körüli bizonytalanságokra utalva. A leköszönőfélben lévő Bill Clinton elnök ugyanakkor nyugalomra intett.

Szokásos heti rádióbeszédében Clinton gratulált Al Gore alelnöknek, a demokrata és George W. Bush texasi kormányzónak, a republikánus elnökjelöltnek a "keményen végigvitt" választási kampányért, s megjegyezte: a jelenlegi helyzet is azt mutatja, mennyire fontos minden egyes szavazat.A floridai Palm Beach megyei vitatott szavazatokkal kapcsolatban a helyi választási bizottság szótöbbséggel úgy döntött, hogy harmadszor is, ezúttal kézzel ellenőrzi a szavazólapokat. Ez 400 000 cédula átvizsgálását jelenti. A Bush-tábor ellenzi a kézi újraszámlálást, mondván, hogy a gépnek nincsen lelke, nem tévedhet, nem lehet részrehajló. A demokraták viszont azzal érvelnek, hogy vannak szavazatok, amiket a gép nem tud érzékelni. A Bush-stáb szövetségi bírósághoz fordult a kézi számolás leállítása érdekében. Közben három másik floridai megyében is bejelentették, hogy manuálisan ellenőrzik a szavazatokat.Floridában 5,8 millióan vettek részt az elnökválasztásban, Bush tegnap mintegy 300 szavazattal vezetett. Ez az állam 25 elektort állít, s a korábban kialakult erőviszonyok mellett ők döntenék el, ki lesz az USA következő elnöke. Közben azonban Új-Mexikóban is ellenőrizték a szavazatokat, s az állam öt elektora lekerült Gore listájáról, hogy a bizonytalanok között landoljon. Újraszámlálásokra kerülhet sor a CNN szerint Oregonban, Wisconsinban és Iowában is.Miközben elvben november 17-ig van idő arra, hogy a külföldi szavazatokat is leszámolják, a floridai választási bizottság vezetője arra figyelmeztetett, hogy a megyei végeredményeknek kedden helyi idő szerint délután öt óráig meg kell érkezniük összesítés céljából a bizottsághoz, különben figyelmen kívül hagyják őket. Az is fölmerült, hogy a december 18-án esedékes elektori szavazást megejthetik Florida nélkül.


Folytatódó bizonytalanság az amerikai elnökválasztás körül Ha az elnökjelöltek bírósághoz fordulnak és hónapokig ott csatáznak, akkor a fogyasztók elveszthetik bizalmukat az amerikai kormányban, főként abban a képességében, hogy felfelé haladó pályán tudja tartani a gazdaságot -- idézett közgazdászokat a Reuters az amerikai elnökválasztási szavazatszámlálás körüli bizonytalanságokra utalva. A leköszönőfélben lévő Bill Clinton elnök ugyanakkor nyugalomra intett. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek