A rendelet értelmében megnyirbálnák a közalkalmazottak kiegészítő szociális juttatásait, és az állami hivatalok kevesebbet fordíthatnak majd autó, mobiltelefon és irodai felszerelés vásárlására, illetve külföldi utakra. A közigazgatás használatában álló gépkocsik számát 20 százalékkal kell csökkenteni 2001. január elsejétől. A remélt megtakarításokat a bérek és a nyugdíjak emelésére, az egészségügy finanszírozásának javítására tervezik felhasználni. Ezenfelül a korrupció tettenérése érdekében a jövőben folyamatosan ellenőriznék, hogy az egyes közalkalmazottak fizetése összhangban van-e költekezésükkel.
Az idén már született egy hasonló tartalmú rendelet, mely az adócsalások és a pénzmosás elleni küzdelemre specializált bűnüldöző egységek létrehozását irányozta elő. Viktor Zsvaljuk, az ukrán adórendőrség vezetője szerint az amúgy ambiciózus intézkedés végrehajtását megnehezíti a kapcsolódó szabályozás hiányossága. E téren komoly előrelépés várható a közeljövőben, a korrupció kriminalizálását deklaráló törvény szükséges módosításait tartalmazó tervezet már a kijevi parlament előtt hever.
A külföldi befektetők rendszerint a mindent átszövő korrupcióval és a kiszámíthatatlan törvényalkotással indokolják távolmaradásukat az egykori szovjet köztársaságtól. A Világbank legfrissebb elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció elleni küzdelmet az ukrán politkai szféra és a gazdasági bűnözők összefonódása nehezíti. A feketegazdaság aránya a GDP 50 százalékára tehető, Kucsma elnök minapi nyilatkozatában kétmilliárd dollárra becsülte az emiatt kieső adóbevételek nagyságát. Elemzői várakozások szerint az idén Ukrajna már valószínűleg nem lesz képes teljesíteni az IMF-nek tett, kiegyensúlyozott költségvetésre vonatkozó vállalásait.