BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbukhat a japán kormányfő

Várhatóan ma szavaz a japán törvényhozás alsóháza a Josiro Mori miniszterelnök ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. Az ellenzéki Demokrata Párt indítványát a kormányzó LDP soraiból is többen meg fogják szavazni, így az eredmény megjósolhatatlan. A kormányfő menesztését követelők gazdasági reformokat sürgetnek.

A koalíciós kormány fő erejét jelentő Liberális Demokrata Párt (LDP) egyik vezetője, Koicsi Kato bejelentette, hogy támogatja a Mori elleni bizalmatlansági indítványt, és felszólította híveit, szavazzanak ők is elmozdítása mellett -- tudósít a Reuters. Kato azzal indokolta döntését, hogy nem tarthatók tovább azok a hatalmas költségvetési kiadások, amelyek révén Japán vált a fejlett világ legeladósodottabb országává. Az ellenzék önmagában nem tudná elfogadtatni az indítványt, de Kato és LDP-n belüli szövetségesei segítségével meg lehet a többség a 480 fős alsóházban. Az indátvány megszavazása esetén Mori vagy lemond, és az LDP valaki mást jelöl a helyére, vagy általános választásokat kell tartani. Utóbbit a tavaly júniusi alsóházi választásokon elért gyenge eredmény után az LDP szívesen elkerülné.
Politikai elemzők szerint Kato szembefordulása a kormányfővel azzal magyarázható, hogy hite szerint Mori hatalomba kerülése az idén áprilisban nélkülözte a valódi legitimációt. Az LDP-t széles körbem kritizálták azért, amiért Obucsi Keizo szélütése után titkos alkuk eredményeképpen ültette a súlytalan Morit a miniszterelnöki székbe. Azóta ténykedését több szóbeli baklövés és két miniszterének botrányokkal övezett lemondása árnyékolta be. Kato ugyan tagadta, hogy kilépne az LDP-ből, de már mrgindultak a spekulációk a demokratákkal kötendő szövetségével kapcsolatban. Gazdaságpolitikai elképzeléseik sok tekintetben egyezést mutatnak, és a demokraták soraiból többen nyilatkoztak úgy, az LDP-ből való távozása esetén támogatnák miniszterelnöki kinevezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.