BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz örökség

A cseh politikai történésekben annyira erőteljesen van jelen a most kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), hogy Csehország további sorsa nem kis mértékben múlik azon, milyen szociáldemokráciát örököl Milos Zeman kormányfőtől, hogyan foglal állást a legfontosabb kérdésekben, és merre viszi tovább a pártot a jövő áprilisban megválasztandó új pártelnök -- írja Alexandr Mitrofanov, a Právo elemzője.

Kérdés, hogyan fog a CSSD a továbbiakban megfelelni történelmi szerepének: hogy baloldali legyen, de ne kommunista? A leendő pártelnöknek nem lesz könnyű dolga. A CSSD megújulásának évtizede nagyrészt egybeesik Zeman hosszú hatalmi hadjáratával. Ezzel ugyan elérte a stratégiai célt -- pártja hatalmon van, ő miniszterelnök --, de nem kevés kárt is okozott a pártnak -- mint azt a részleges szenátusi választásokon való gyászos részvétel is jelezte.
A tagság egy része nagyon is hozzászokott ehhez a status quóhoz. A zemani hét és fél évből egy tanulságot vont le: a párt azért van, hogy mielőbb és bármilyen eszközzel átvegye a kormányzást az országban. Az új pártelnök számára az lenne a legegyszerűbb, ha a kitaposott úton menne tovább, akkor nem kellene új módszereket keresnie és meggyőznie a tagságot. A gyakorlati lépések egyértelműek lennének: kormányon tartani a pártot a választási ciklus végéig, majd a következő választási kampányban a megszokott retorikát folytatva ugyan, de nyitva hagyni a hátsó ajtót egy esetleges koalícióhoz bármelyik -- nem feltétlenül baloldali -- párttal. Vagyis minden célt annak rendelni alá, hogy ha nem is az összes, de a lehető legtöbb kormányzási és egyéb "szavazógombos" pozíciót megszerezzék a párt számára.
Ha tovább folytatódik ez a "nyomulás", mellékhatása is erősödik. A párt nem tudja megszerezni a még bizonytalan -- sem a jobb-, sem a baloldalra nem húzó -- választókat, akik esetleg közelednének, de elriasztja őket ez a mentalitás. Sőt esetleg az egész cseh politikai életre vonatkozó messzemenő következtetéseket vonnak le. Így végül minden párt veszíthet szavazókat. A CSSD új vezetése mondhatja azt, hogy ilyen választókra nincs is szüksége. Az is lehet, hogy az új választási törvénynek köszönhetően a párt ha nem is elsőnek, de másodiknak befut a választásokon, és része lesz a következő kormánykoalíciónak. Akár egy másik (fordított) ellenzéki szerződést is köthet egy másik csapattal. Szociológusok azonban arra figyelmeztetik a CSSD-t, hogy támogatóinak a párttal közvetlen kapcsolatban levő "belső magja" túl gyenge, aminek szerintük éppen a falánk hatalmi törekvés a fő oka. Ha a CSSD felhagyna ezzel, és felújítaná a szociáldemokráciára jellemző igazi értékeket, több határozott és rendíthetetlen választót szerezhetne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.