Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elvi megállapodása értelmében 2005-től az orosz rubel lenne a két állam közös pénzneme. Ezt követően -- részletesebben nem ismertetett módon -- új, közös valutát vezetnének be 2008-ban. A most elfogadott -- "megállapodástervezetnek" minősített -- okmány szerint Moszkva már a 2000--2004 közötti időszakban is folyósít segélyeket Minszk fizetési problémáinak enyhítésére. A két kormány és jegybank már a közeli időben elkezdi a közös emissziós központ működésének előkészítését. Az intézmény létrehozatala előtt különmegállapodásban rendezik az rubelnek a fehérorosz fizetési forgalomban való használatát. Az elnökök által most elfogadott okmányt a két ország parlamentjének is meg kell erősítenie.
A fejleményt ismertetve az Itar-TASZSZ hírügynökség utal arra, hogy a megfelelő szervezeti és gazdasági előfeltételek megléte esetén az orosz rubel a tervezett időpont előtt is közös fizetőeszközzé válhat. A jelentés szerint az "uniós állam" együttesen fog fellépni a közös valuta stabilitásának védelmében, emellett közös politikát folytatnak nemzetközi pénzügyi intézmények vonatkozásában, és együtt lépnek fel nemzetközi tanácskozásokon.
Az orosz államfő -- aki a szovjet utódállamok tanácskozására csütörtökön érkezett Minszkbe -- cáfolta, hogy Moszkva húzni-halasztani akarná az orosz--fehérorosz uniós szerződés végrehajtását, amelyet a két állam tavaly kötött. Egy későbbi felszólalásában azonban hangsúlyozta, hogy nem szabad elsietni a dolgot.
Az AP jelentése szerint orosz szakemberek körében és az ottani közvéleményben nem kis aggodalmat támaszt a tervezett valutaunió és a még körvonalazatlan, de szintén tervbe vett vámunió. Az oroszok attól tartanak, hogy az egyre emelkedő fehérorosz inflációs ráta, Fehéroroszország megreformálatlan, javarészt még szovjet jellegű gazdasága és roppant alacsony életszínvonala visszahúzza az amúgy is súlyos gondokkal küszködő orosz gazdaságot és lakosságot.
Putyin és Lukasenko tárgyalásán szóba kerültek azok a váratlan és feltűnő személyi változások is, amelyek a héten történtek a fehérorosz államszervezetben. Az orosz elnök szerint a főügyész, a biztonsági tanács és a titkosrendőrség vezetőinek egyidejű menesztése Fehéroroszország belügyének számít. Putyin úgy fogalmazott, hogy a maga részéről elfogadja a Lukasenkótól kapott magyarázatot, amely szerint "régóta tervezett, rutinjellegű személycserékről volt szó".