Magyar gazdaság

Világszerte nő az egyenlőtlenség

A gyors műszaki fejlődés a világban a munka új formáit hozta létre, de az új gazdaság még nem kezdett hozzá a régi szociális problémáinak felszámolásához. A globalizáció múlt évtizedei növelték, nem pedig csökkentették a világon az egyenlőtlenségeket -- állítja John Evans, az OECD szakszervezeti tanácsadó bizottságának főtitkára a párizsi szervezet Observer című kiadványában.

Az országok leggazdagabb ötödének egy főre jutó jövedelme 1960-ban 30-szor haladta meg a legszegényebb ötödét, 1995-ben 74-szer. Az OECD ipari tagállamaiban állandóan nő az egyenlőtlenség, a munkások nyugtalanítóan nagy hányada él a szegénységet meghatározó színvonal alatt. A Fortune 500 vállalatának vezetői 198-ban 42-szer kerestek többet, mint az átlag termelőmunkás, 1998-ban 419-szer. Egyre több fiatal munkanélküli él egykeresős családban. Nő a társadalomban a különbség a digitális technikához hozzáférők és a többiek között.Mindez megköveteli, hogy az államok gazdaságpolitikája megfeleljen a kihívásoknak, és reális szociális és gazdasági előnyökké alakítsák a termelékenység potenciális növekedését. A munkaerőpiacon túl kell lépni a "rugalmasság" hagyományos követelésén. A tudáson alapuló gazdaságban azoknak az országoknak van versenyelőnye, amelyekben erős a társadalmi összetartás, amely az oktatási és képzési befektetéseken alapul, továbbá a szilárd munkavállaló-munkáltató kapcsolatokon, amelyek keretében az utóbbiaknak beleszólási joguk van.A kormányoknak döntő szerepet kell tulajdonítaniuk az oktatási és képzési befektetéseknek oly módon, hogy növelik az iskolázottsághoz való hozzájutás lehetőségét, és általános jogosultsággá emelik az egész élettartam alatti tanulást.A szakszervezetek olyan intézmények, amelyek ellensúlyozzák a globalizáció és a műszaki fejlődés által szabadon engedett centrifugális erőket. Döntő szerepük lehet a változási folyamat során keletkezett egyenlőtlen erőviszonyok átalakításában.Manapság nem meglepő, hogy a munkások új csoportjai keresik meg a szakszervezeteket, hogy képviseljék érdekeiket. Az OECD szakszervezeti tanácsadó bizottságához tartozó szervezetek taglétszáma Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában 1999-ben két évtized után ismét nőtt. Ez nem csak a munkahelyek számának növekedését tükrözi, hanem az új munkáskategóriák szervezésének tulajdonított fontosságot is. Az "új gazdaság" alkalmazottainak nemzetközi titkársága, az Egyesült Hálózati Internacionálé (UNI) világméretű akciónapot szervezett, hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi telefonközpontok dolgozóinak romló helyzetére.A "digitális egyenlőtlenség" felszámolásának módját a szerző a számítógépek és az internet-hozzáférés olcsóbbá tételében és a szakszervezeti tagok közötti kommunikáció fokozásában látja. A szakszervezetek nagyobb erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy tárgyaljanak a munkáltatókkal a munkások képzéséről és továbbképzéséről.Az OECD tevékenysége során nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy a termelékenység jelenlegi változását nem lehet közönyösen tudomásul venni. A szakszervezeteknek szerepük van a növekedés és a társadalmi haladás közötti kapcsolat újrateremtésében.


Szakszervezeti vélemény a globalizáció hatásairól A gyors műszaki fejlődés a világban a munka új formáit hozta létre, de az új gazdaság még nem kezdett hozzá a régi szociális problémáinak felszámolásához. A globalizáció múlt évtizedei növelték, nem pedig csökkentették a világon az egyenlőtlenségeket -- állítja John Evans, az OECD szakszervezeti tanácsadó bizottságának főtitkára a párizsi szervezet Observer című kiadványában. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek