A vám- és pénzügyőrség egyelőre saját forrásai és szakemberei átcsoportosításával próbálja levezényelni a jövedéki törvény módosítása következtében megszaporodó feladatait, ám a jövőben költségvetési támogatásra is szükségük volna, tudtuk meg. A kétéves költségvetés tervezetéhez már érkeztek is ezt indítványozó módosító javaslatok. Font Sándor (MDF) lapunknak annak az aggodalmának adott hangot, hogy kellő létszám, pénz híján a pénzügyőrök nem lesznek képesek a bor útját következetesen nyomon követni. A frakció álláspontja szerint a borhamisítás újbóli fellángolásának megelőzésére mindenképpen szükség van arra, hogy költségvetési többlettámogatással erősítsék a VPOP-t.
Augusztus 1-jétől jövedéki termék a bor, ez időtől kezdődően váltak intenzívebbé a pénzügyőri ellenőrzések -- mondta a Világgazdaságnak Mózs Elek, a VPOP jövedéki főosztályának helyettes vezetője. Az első hónapban elsősorban a kiskereskedőket keresték fel a fináncok, s az esetek felében találtak hiányosságokat. A büntetések többnyire elmaradtak, mivel ezt az időszakot inkább a figyelemfelkeltésre szánták.
Szeptember--októberben azonban már élesben folytak a vizsgálatok. Tízezer-ötszáz kiskereskedőt, borkimérést ellenőriztek, s már csak egytizedüknél bukkantak szabálytalanságokra. Többnyire hiányzott az eredetigazoló számla, illetve a nyilvántartás nem volt megfelelő. Körülbelül ötszáz üzletet kellett bezáratniuk a fináncoknak, s 50 millió forintnyi bírságot szabtak ki.
Az őszi hónapokban indult meg a termelők ellenőrzése. Elsősorban azt vizsgálták a VPOP szakemberei, hogy a benyújtott kérelmekben szereplő adatok mennyiben felelnek meg a valóságnak. Mostanáig a beadványok közel 95 százalékát bírálták felül, ezek közül alig néhány százalékot utasítottak el -- mondta Mózs Elek. Megszigorították a közúti ellenőrzéseket is a veszélyeztetett térségekben, s a felderítő csoportoknak is megszaporodott a dolga. Összességében félmillió liter cukorcefrét foglaltak le, és körülbelül 400 ezer liter olyan terméket vettek zár alá, amit -- engedély nélküli termelők -- borként kívántak volna fogalomba hozni.
Mostanáig egyébként 47 ezren regisztráltatták magukat szőlőtermelőként. A bortermelők közül 13 ezren folyamodtak egyszerűsített adóraktári engedélyért. További 350-en -- ők minősülnek nagytermelőnek -- adóraktári jogosítványokat kértek. Összesen tehát mintegy 60 ezren tartoznak ma a szőlő- és bortermelői szektorhoz a vámhatóság adatai szerint.
A VPOP 70 ezer jelentkezőre számított a korábbi hegyközségi nyilvántartás alapján. Valószínűsíthető azonban -- tette hozzá Mózs Elek --, hogy jó pár ezren szóbeli szerződésekkel másoknak művelésbe adták szőlőbirtokuk egy részét, így kikerültek a regisztrálásra kötelezettek köréből. (Mint ismeretes, csak az 1500 négyzetméter fölötti területek gazdáinak kell nyilvántartásba vétetniük magukat.)
A szakember szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy megállt-e a borhamisítás, az azonban bizonyos, hogy a forgalomban jóval kevesebb a hamisított nedű, mint tavaly. Az elképzelhető, hogy valahol fektetik az árut, ám sokáig ezt sem tehetik a hamisítók, mert a pancsolt bor hamar rájuk romlik.