BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Dél-Dunántúl a legdrágább

Mind az élelmiszerek és a háztartási cikkek, mind a szolgáltatások a Dél-Dunántúlon a legdrágábbak, míg a legolcsóbb régió Észak-Magyarország -- derül ki a civil fogyasztóvédők országos felméréséből, melynek értékelését most fejezték be.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az ország mintegy 25 városának több száz üzletében árfigyelő rendszert működtetett. A szeptembertől decemberig tartó vizsgálat célja az volt, hogy egyes régiók, városok és üzletláncok árait összehasonlítsák. Utoljára 1996-ban végeztek hasonló felmérést, így most azt is megvizsgálták, hogy a négy évvel ezelőtti szinthez képest mennyivel emelkedtek az árak az egyes termékcsoportokban.
Az árfigyelés a lakosság legalapvetőbb szükségleteit kielégítő 21-féle élelmiszerre, hatféle háztartási és vegyi árura, kilencféle ipari termékre és tíz különböző szolgáltatásra terjedt ki. Vizsgálták a félbarna kenyértől kezdve a papír zsebkendők, a hűtőszekrények, a falazótégla, a gépkocsik felső mosása, az ablaküvegezés, sőt még az amalgámos fogtömés árait is. Az adatgyűjtést nem csak piacokon, szak- és vegyesboltokban, valamint szupermarketekben végezték, hanem a legnagyobb bevásárlóközpontok üzleteiben is.
A felmérésből kiderült: az élelmiszerek és háztartási cikkek csoportjában egyértelműen az észak-magyarországi régió bizonyult a legolcsóbbnak. A 27 termék közül 12-ben a legalacsonyabb, nyolc esetben pedig a második legalacsonyabb volt az átlagár. A legmagasabb árakat a Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön találták.
A szolgáltatásokért az Észak-Dunántúlon kell a legtöbbet fizetni. Az iparcikkek esetében az észak-dunántúli régió bizonyult a legolcsóbbnak, bár nem találtak jelentős különbségeket az egyes területek között.
Az 1996-os árakhoz képest az élelmiszerek és háztartási cikkek csoportjában 40-50 százalékos áremelkedés következett be. Az élelmiszereknél magasabb volt a drágulás, mint a háztartási cikkeknél. Különösen kiemelkedik a burgonya, melynek ára jelenleg két és félszerese az 1996-osnak. Igen jelentősen nőtt a tej (93 százalék), a sajt (86 százalék), a zsír (69 százalék), valamint a tőkehúsok (50 százalék) ára, de az alma is másfélszeresébe kerül, mint négy évvel ezelőtt.
Az iparcikkek kategóriájában 20 százalék körüli az áremelkedés, ami lényegesen alacsonyabb az ezen idő alatt regisztrált inflációnál. A szolgáltatások árai viszont általában másfél-kétszeresükre emelkedtek az 1996-osakhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.