Az idén szeptember végégig 269,5 ezer adó- és járulékellenőrzést végzett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) -- derül ki a hatóság felméréséből. Az év háromnegyede alatt így is 7 százalékkal több vizsgálat folyt, mint 1999 egészében. Ám az adatokat nehéz egybevetni, mert tavaly még külön-külön folytatták az APEH munkatársai az adók és a járulékok ellenőrzését, az idén pedig egy ellenőrzéssel mindkét közteher befizetését vizsgálják a szakemberek.
A tapasztalatok szerint az idén már könnyebben folytak a vizsgálatok, mivel csökkent az utólagos, előzetes vagy záróellenőrzések száma. Az első kilenc hónapban 800-zal kevesebb ilyen vizsgálatot folytatott a hivatal: 21,8 ezer esetben kellett utólagosan vizsgálódni.
A kisebb esetszám ellenére is eredményesebbek voltak az elvégzett vizsgálatok a múlt évihez képest. Az APEH az ügyek 70,5 százalékánál talált valamilyen hibát utólagosan. A tavalyi év hasonló időszakához képest 33 százalékkal több adóhiányt állapítottak meg, összesen 64,6 milliárd forintnyit. Ezekből még az idei év folyamán 35,4 milliárd forint jogerős követelésnek bizonyult -- derül ki az adatokból.
Több vizsgálatot folytattak a kis- és közepes vállalkozásoknál az APEH-ellenőrök, ugyanakkor kevesebb esetben születtek revíziós megállapítások. Összesen 15,7 ezer ügyben vizsgálódtak a revizorok.
A legtöbb befejezett vizsgálat a kiutalás előtti pénzekhez kapcsolódott, összesen 72 ezer ilyen visszaigénylést vizsgáltak meg a szakemberek. A korábbi évek tendenciájának megfelelően zömmel most is általános forgalmi adóhoz (áfa) kapcsolódtak az ellenőrzések. Többségüknél csak az iratokat, illetve a visszaigénylés jogosságát vizsgálták, s lényegesen kevesebbszer volt szükség helyszíni ellenőrzésre. A tapasztalatok szerint a korábbinál több esetben találtak problémát a visszaigénylés kapcsán.
Az idén 6 százalékkal csökkent az ellenőrzések során kiszabott összeg, ami összesen 39,6 milliárd forintra rúgott. A szankciók több mint felét továbbra is a késedelmi pótlék teszi ki. A kevesebb mégis több -- legalábbis az adatok ezt mutatják. A vizsgálatok megalapozottsága erősödött, mivel az idén szeptember végégig 14 százalékkal több volt a tavalyihoz képest a jogerős követelés. A jogerős szankciók összege 34,1 milliárd forintra rúgott.