Tegnap az S&P amerikai hitelminősítő BBB pluszról A mínuszra javította a hosszú lejáratú magyar devizakötelezettségek osztályzatát. Az osztályzat kilátása stabil.
A S&P volt az utolsó azon nagy hitelminősítők sorában, amely a magyar devizaadósságot a spekulatív kategória legfelső szintjéről a befektetésre ajánlott legalsó szintjére emelte. A lépés már várható volt, hiszen az elmúlt két hónapban a Moody''s, illetve a Fitch IBCA már megtette ugyanezt. Ezen lépések kapcsán a S&P is jelezte, hogy Magyarország a felülvizsgálati szakaszban van.
Az intézet elemzői szerint a felértékelés az államháztartás javulását és az ezzel járó adósságcsökkentést tükrözi. Magyarországon az államháztartási szektor -- a forintban jegyzett külföldieknek járó adósságot leszámítva -- nettó külföldi hitelezővé vált, és 2002 után általános nettó hitelezői pozíció is várható. A szakemberek kiemelik, hogy Magyarország esetében ez a folyamat óriási fejlődést jelent, hiszen a rendszerváltozás kezdetén a leginkább eladósodott országnak számított. Az eladósodás csökkenését és a versenyképes gazdaság erejét mutatja a teljes nettó külföldi adósság exporthoz viszonyított arányának gyors csökkenése is. 1994-ben még 165, 1998-ban 43, 2000-ben már csak 29 százalékos volt a ráta.
A S&P kockázati tényezőnek tartja, hogy a makrogazdasági stabilitás további megerősítésre vár. A hitelminősítő nagy kihívásnak nevezi az egészségügyi és közigazgatási reformot, és komoly infrastrukturális beruházásokat tart szükségesnek a közlekedés és a környezetvédelem területén.
A további felértékelés középtávon akkor várható, ha az árfolyam- és a kamatpolitika nagyobb összhangot mutat az csökkentésének érdekében -- figyelmeztet a jelentés.