Magyar gazdaság

A táhik folyósítják a családtámogatást

A családok támogatásáról szóló törvény alapján igényelhető, állami költségvetési segélyeket január 1-jétől a területi államháztartási hivatalok (táhik) állapítják meg és folyósítják -- derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A táhik az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, illetve igazgatási szerveitől, a MEP-től január 1-jétől átveszik a családtámogatási ügyek intézését.
Az igénylőknek 2001-ben már e hivatalokhoz kell benyújtaniuk igényeiket és egyéb beadványaikat, de ez nem jelent változást sem helyileg, sem az ügyintézők személyében. Továbbra is működnek a kirendeltségek és a szokásos ügyfélszolgálati helyek, ahol az ellátásokkal kapcsolatos ügyek intézhetők. Nem változik az ellátások folyósítása azon jogosultak esetén, akiknek munkahelyük utalja a támogatást.
A hatáskör változásával kapcsolatos módosítások két kivétellel nem érintik a családtámogatási ellátások jogosultsági feltételrendszerét -- mutat rá a közlemény. Kivételt jelentenek azok a 18. életévükig gyámság alatt állók, akik középfokú oktatási intézményben folytatnak tanulmányokat. Ők ugyanis a továbbiakban saját jogon juthatnak iskoláztatási támogatáshoz. A másik változás a beteg gyermekek után járó családi pótlékot érinti, az összeg 10 500 forintra nő.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek