A laktanyabezárások ezer hivatásos és szerződéses katonát, illetve közalkalmazottat, valamint a honvédségi beszállítókat érintik. Hertelendi Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról tájékoztatta a Világgazdaságot: noha a létszámleépítés még tart, a gondok nem jelentősek -- talán azért is, mert szinte mindenütt létrehozták a munkába állítást elősegítő bizottságokat. A legfrissebb adatok azt mutatják, 250 fő sincs azoknak a száma, akiknek még nem biztos a jövőjük, a többség problémáját azonban megoldották.
A honvédségtől kikerülő tiszteket és tiszthelyetteseket szinte azonnal átveszik az őrző-védő szolgálatok: a katonákat nem kell újra kiképezni, megszokták a fegyelmet, van fegyverviselési engedélyük. Sokan választották a nyugdíjazást is -- az egyenruhában töltött idő kedvezményesen számít --, ám újra dolgoznak, ráadásul úgy, hogy munkáltatójuk jobban jár, hiszen kevesebb tb-járulék fizetésére kötelezett. Noha a HM felajánlotta, hogy segít azoknak, akik vállalják a szolgálatot más helyőrségekben, ez a megoldás aratta a legkisebb sikert. A magyarországi mobilitás meg sem közelíti a nyugat-európai, pláne nem az amerikai szintet.
A laktanyabezárásoknak egészen különleges hatása is akad: Kalocsán például az amúgy is alacsony ingatlanárak legalább egyharmaddal visszaestek. A paprikájáról híres kisvárosban még sohasem volt olyan magas -- 11 százalékos -- a munkanélküliség, mint most.