Magyar gazdaság

Alkotmánybíróság előtt a cseh jegybanktörvény

A cseh parlament alsóháza hatálytalanította a jegybankról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót. A törvény most az alkotmánybíróság elé kerül, amely jogi szakértők várakozása szerint annak egyes részeit meg fogja semmisíteni. Zdenek Tuma jegybankelnök kilátásba helyezte lemondását, ha a testület a kinevezése körüli vitában a kormányfőnek adna igazat.

A kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt támogatásával született törvény az államfőről a kormányra ruházza a jegybank igazgatósága kinevezésének jogát, kötelezi a jegybankot, hogy az inflációs célokról és az árfolyam-politikáról megegyezzen a kormánnyal, valamint a jegybank költségvetését parlamenti jóváhagyástól teszi függővé -- emlékeztet a Reuters. Az inflációs célokkal és a költségvetéssel kapcsolatos rendelkezéseket nemzetközi szervezetek, köztük legutóbbi országjelentésében az Európai Bizottság is kritikával illették.
Az Európai Unió elveivel összhangban, a cseh alkotmánnyal viszont egyes szakértők szerint ellentétben áll, hogy a jegybank fő célja az árfolyam-stabilitás helyett ezentúl az árstabilitás fenntartása lesz. Megfelel az uniós követelményeknek az is, hogy a törvény megtiltja kölcsönök folyósítását a kormánynak. Mindent egybevetve, szakértők nem tartják rossz dolognak, hogy az eddig a világon az egyik legnagyobb függetlenséget élvező jegybankot a kormánnyal való szorosabb együttműködésre kötelezik.
Tisztviselők nyilatkozata szerint a kormány, bár azzal előzőleg nem értett egyet, tiszteletben tartja Tuma jegybankelnöki kinevezését. A héten elfogadott költségvetéssel kapcsolatban Tuma fenntartásainak adott hangot a 48,98 milliárd koronásra tervezett hiány miatt. Hozzátette, hogy jegybanki közbelépés válhat szükségessé, amennyiben a kormány nem reagál az infláció kockázatát érintő figyelmeztetésekre.

A cseh parlament alsóháza hatálytalanította a jegybankról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót. A törvény most az alkotmánybíróság elé kerül, amely jogi szakértők várakozása szerint annak egyes részeit meg fogja semmisíteni. Zdenek Tuma jegybankelnök kilátásba helyezte lemondását, ha a testület a kinevezése körüli vitában a kormányfőnek adna igazat. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek