Mocsányi Sándor utalt arra, hogy az EU nizzai csúcsértekezletének határozata nyomán elérhető közelségbe került Magyarország EU-csatlakozásának időpontja. Az uniós tagságra való felkészülés, a versenyképesség fokozása pedig elengedhetetlen a hazai gépipari cégek, elsősorban a kis és közepes méretű vállalatok számára.
E cégek már eddig is jelentős részt vállaltak Magyarország exportteljesítményében, ám a fejlődés, a technikai haladás nem áll meg, s a versenytársak eredményeinek megismerésében, az üzleti kapcsolatok feltérképezésében éppen a szakvásárokon, szakmai bemutatókon való részvétel is megbízható információkat nyújthat.
A jövő évi nyugat-európai gépipari rendezvények közül elsősorban az áprilisban szervezendő Hannoveri Ipari Vásár, illetve az ősszel Bázelben tartandó Swisstech Nemzetközi Szakkiállítás a fontos, ahol a korszerű technikai eredményeket mutatják be. Ennek köszönhetően a magyar látogatók, résztvevők képet alkothatnak arról, hogy az ágazatuk fejlődése hol tart a nemzetközi színvonalhoz képest.
A szakkiállítások közül kiemelkedik a párizsi Midest, amelyre november végén kerül sor. Ez a legnagyobb beszállítói rendezvény a maga nemében Európában, és a részvétel elsősorban azon hazai kkv-k számára lehet hasznos, amelyek kapcsolatokat szeretnének felkutatni. Ugyancsak értékes üzleti kapcsolatok lehetőségével kecsegtet a júniusban Lipcsében megrendezendő Z 2001, illetve a birminghami Subcon beszállítói kiállításon való magyar részvétel. Ez utóbbi időpontját később rögzítik.
A hazai gépipari vállalatok szempontjából felértékelődik a közép-európai, a délkelet-európai térség, ahol a vásári megjelenés szintén értékes üzleti kapcsolatok kiépítésével kecsegtethet. Ezek közül négy, szeptemberben tartandó rendezvény a jelentős; a Zágrábi Őszi Vásár, a Plovdivi Őszi Nemzetközi Műszaki Vásár, a bukaresti TIB Beruházási Javak Nemzetközi Vására, valamint a Brnói Nemzetközi Gépipari Kiállítás. A gépipari cégek megjelenése akár kiállítóként, akár látogatóként mindenképpen ajánlatos, szükség esetén közös, állami támogatással.