BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankválság fenyeget Olaszországban

Váratlan bankválság kezelésére kell felkészülnie az olasz kormánynak egy ottani legfelsőbb bírósági döntés nyomán. A határozat értelmében pénzintézetek egész sorának kellene hitelek utáni kametfelárak miatt jelentős összegekkel kártalanítaniuk adósaikat.

A fenyegető válság hátterében egy 1996-os törvény áll, amely szerint a bankok nem számíthatnak fel a kormány által havonta közzétett irányszámnál 50 százalékkal magasabb kamatot. A törvénnyel eredetileg az uzsorajellegű kamat alkalmazását szerették volna elkerülni, az ügyfeleiket nem éppen nagylelkű szolgáltatásokkal ellátó olasz bankok körében. A mostani, súlyosnak ígérkező válságot közvetlenül az váltotta ki, hogy az olasz legfelsőbb bíróság az előző hónapban olyan határozatot hozott, amely szerint a törvény által meghatározott 50 százalékos határ feletti összegeket visszamenőlegesen is ki kell fizetniük a bankoknak.
Az ítélet nyomán az egész pénzintézeti körnek legalább 15 billió líra (mintegy 6,8 milliárd dollár) összegű kártalanítást kellene fizetnie. A hatalmas kötelezettséget az olasz jegybank kormányzója úgy értékelte, hogy az romba döntené a bankszektort, károkat okozna az ország gazdaságának, emellett nemzetközi kihatásai is lennének. Antonio Fazio erről levélben tájékoztatta a kincstárügyi minisztert, aki a kormány elé vitte az ügyet.
A konfliktus egy jelzáloghitel kapcsán pattant ki, amelyet még a kilencvenes évek elején alkalmazott magas kamatok idején vettek fel, az adós azonban pert indított a hatalmas terhek miatt. A feszült helyzetben a jövő évi választásokra készülő balközép kormány nem mer a bankok oldalára állni, mert tovább rontaná alacsony népszerűségi mutatóit. Az olasz bankszövetség viszont kijelentette, hogy a hét végén a brüsszeli bizottság elé viszi az ügyet. A Reuters által idézett befektetők azzal fenyegetőznek, hogy kivonják tőkéjüket, illetve el akarják kerülni Olaszországot.

Váratlan bankválság kezelésére kell felkészülnie az olasz kormánynak egy ottani legfelsőbb bírósági döntés nyomán. A határozat értelmében pénzintézetek egész sorának kellene hitelek utáni kametfelárak miatt jelentős összegekkel kártalanítaniuk adósaikat. VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.