Az Adobe Systems, a Compaq Computer, a Hewlett-Packard, az International Business Machines (IBM), az ILOG, a Marimba, a Microsoft, a Novell, a Silicon Graphics, a Siebel Systems, a Sybase és a Sun Microsystems alkotja azon cégek illusztris névsorát, melyek a "tökéletes számítógép" előállítása érdekében szövetségre léptek. A soha le nem fagyó, le nem álló nagy teljesítményű kiszolgálógépek létrehozása érdekében a projektet a NASA és a Carnegie Mellon Egyetem is támogatja, illetve pénzeli.
A konzorcium alapja az az 500 ezer dolláros NASA-ösztöndíjkeret, melyet egy korábbi döntés alapján a Carnegie hasznosíthat. A hiba nélkül működő számítógépes rendszerek létrehozása mögött óriási gazdasági érdekek húzódnak meg, a projekt sikere hatással lehet az űrkutatástól kezdve a légiirányításon keresztül a mindennapi életre, az internet használatára egyaránt.
A programot a NASA részéről irányító Henry McDonald szerint a konzorcium éves költségvetése hamar sok millió dollárosra duzzadhat, ha a remények szerint további informatikai cégek csatlakoznak a kezdeményezéshez. A pittsburghi székhelyű egyetem és az űrkutatási hivatal már korábban is együttműködött különböző fejlesztési programokban, például a robotika területén.