Az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ adatai szerint novemberben 361,5 ezerre csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Ez az előző havinál 1741, az egy évvel korábbinál pedig 27,1 ezer fővel kevesebb -- közölte Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium (GM) politikai államtitkára, a hét végén tartott sajtótájékoztatóján.
A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, még a kedvezőtlenebb munkaerő-piaci térségekben is javulást észleltek.
Az elmúlt három hónap alatt bejelentett munkaerőigények száma mintegy 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi munkaerő-keresletet. Novemberben összesen 87,4 ezer volt a rendelkezésre álló álláshelyek száma.
A munkaerő-kereslet területi megoszlása jelentősen módosult az egy évvel korábbihoz képest. Miközben az elmúlt három hónap bejelentéseinek átlaga alapján a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon mérséklődött a munkaerőigény, addig az ország két legdinamikusabban fejlődő térsége (a Közép-Dunántúl és a központi régió) jelentős mértékben növelte munkaerő-keresletét -- tette hozzá az államtitkár.
Novemberben tovább csökkent a regisztrált pályakezdő fiatalok száma. A hónap során mintegy 1300-zal kevesebb pályakezdő jelentkezett, mint az előző év hasonló időszakában.
Az októberi zárónapon 117 ezren részesültek munkanélküli-járadékban. A járadékot korábban kimerítettek közül 139,7 ezer fő kapott jövedelempótló támogatást, ez 0,6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A jövedelempótló támogatást szüneteltetők száma 0,9 százalékkal nőtt egy év alatt, így október végén 134,1 ezren voltak.