Magyar gazdaság

Éles vita az észt pénzügyi felügyeletről

Az észt pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy a megalakításra váró egységes pénzügyi felügyeletet nem a jegybank, hanem saját irányítása alá helyezi. A jegybank élesen bírálja a tervezetet, amely szerinte az ország pénzügyi rendszerének egészséges működését veszélyezteti.

Az észt jegybank az eddig is a kormány irányítása alatt álló pénzügyi felügyeletek, elsősorban az értékpapír-felügyelet tapasztalatai alapján fogalmazta meg fenntartásait -- tudósít a BNS hírügynökség. Ha az egységes pénzügyi felügyeletet kormányzati intéznényként alakítják ki, kétségessé válik, hogy kielégítő lesz-e a finanszírozása és megfelelő mértékű a függetlensége -- véli a jegybank. Mart Rask igazságügy-miniszter -- akitől az egységes felügyelet pénzügyi tárca alá rendelésének javaslata ered -- viszont azzal érvel, hogy az alkotmány a kormányt ruházza fel a végrehajtó hatalom gyakorlásának jogával. Mivel pedig a pénzügyi felügyeletet az állam gyakorolja, az a végrehajtó hatalom feladatainak része, így valamelyik miniszter hatáskörébe kell tartoznia. Rask megkérdőjelezte egyúttal a jegybank jelenlegi jogosultságát is a bankfelügyelet gyakorlására.
A jegybank a pénzügyminisztérium döntését nem csupán elhibázottnak, de váratlannak és a minisztérium eddigi álláspontjával is ellentétesnek ítélte. A tárca által november elején kidolgozott törvénytervezetben még a jegybankot jelölték meg mint az egységes felügyeleti szerv irányítóját. A kérdésben folytatott vita ugyanakkor egyáltalán nem új keletű: az egységes pénzügyi felügyelet kialakítása, melyet többek között a Nemzetközi Valutaalap is megkövetel Észtországtól, éppen a jelenlegi vita miatt késik évek óta.

Az észt pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy a megalakításra váró egységes pénzügyi felügyeletet nem a jegybank, hanem saját irányítása alá helyezi. A jegybank élesen bírálja a tervezetet, amely szerinte az ország pénzügyi rendszerének egészséges működését veszélyezteti. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek