BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogyott a tartalék is

Az ÁPV Rt. hozzárendelt vagyona terhére az idén várhatóan összesen 61,2 milliárd forint kiadást teljesít. A mintegy 58,5 milliárdos bevétel -- amiből 46 milliárd az üzleti -- feletti rész kifizetése az év elején rendelkezésre álló nyitó pénzkészlet terhére lehetséges.

Az ÁPV Rt. idei kiadásából mintegy 20 milliárd forint a privatizációs törvény alapján teljesített ráfordítás. Idetartoznak az értékesítés és vagyonkezelés költségei (köztük kimelt tételként a Bábolna Rt. 2,5 milliárd forintos és az Antenna Hungária Rt. 3,5 milliárdos tőkeemelése), a mintegy 6,4 milliárdot kitevő reorganizációs kifizetések (legnagyobb tétel a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 2,5 milliárdos tőkeemelése, a Volán-társaságok számára buszrekonstrukcióra biztosított egymilliárd, a recski bánya bezárására folyósított 450 millió forint), illetve az ÁPV Rt. saját működési költségei. Ez utóbbiak az idén 4,5 milliárdot tettek ki.
A költségvetési törvény által előírt, 13,8 milliárd forintot kitevő kiadások között szerepel a területfejlesztés szerkezetátalakítási programjaira a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) folyósított hétmilliárd, illetve a kistérségi vidékfejlesztési programokra ugyancsak az FVM-nek átutalt 2,5 milliárd forint.
Jelentősebb tétel a gazdálkodók által okozott, rájuk át nem hárítható károkra a Környezetvédelmi Minisztériumnak (KöM) kifizetett 1,5 milliárd, illetve a nem biztosítható mezőgazdasági károkra ugyancsak a KöM-nek átutalt 500 millió forint. Az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatokra a vagyonkezelő a költségvetési törvény alapján 2,9 milliárdot, a volt szovjet ingatlanok környezeti kárelhárítására 200 millió forintot fordított.
A költségvetési törvényben szabályozott üzleti célú befektetésekre az ÁPV Rt. közel 20 milliárdot fizetett ki. Idetartozik a Ganz-Ansaldo volt budai gyártelepén megvalósuló Millenniumi Park beruházása, a Malév Rt. részvény-visszavásárlásának az idén esedékes törlesztőrészlete, illetve az MTV Rt. további ingatlanainak megvásárlása.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.