Magyar gazdaság

Eredményesebb végrehajtás

Régóta szorgalmazott törvény született a bírósági végrehajtást módosító szabályok elfogadásával, melytől egyszerűbb, áttekinthetőbb, gyorsabb, eredményesebb eljárásokat remélnek a szakemberek.

Az egyik legmarkánsabb változás, hogy a bankszámlák, illetve -- mai "sérthetetlenségük" megszűnésével -- a takarékbetétek nyitottá, hozzáférhetővé válnak a végrehajtás számára. A gazdasági társaságok valamennyi számlaszáma szerepelni fog például a cégnyilvántartásban. Így ezentúl kevésbé lesz lehetőség különböző számlákra "eldugni" a pénzt.
Erősödik a zálogjogosult pozíciója. Nemigen fordulhat majd elő, hogy -- egy más által indított végrehajtási eljárás miatt, arról nem tudva -- ne jusson hozzá követeléséhez.
Módosultak az ingatlan-végrehajtásra vonatkozó passzusok is. Az ingatlanspekulációt vélhetően csökkenti majd, hogy a törvény az árverés mellett bevezeti a nyilvános pályázattal történő értékesítést. Fő szabályként az ingatlant beköltözhetően kell -- és csak kivételesen lehet lakottan -- értékesíteni. Méltányosabb elbánást nyújt a szabályozás az otthonától megválni kényszerülő adósnak a felkészülési idő biztosításával és a kikiáltási ár csökkentett mértékű leszállíthatóságával.
Átalakul a végrehajtói szervezeti rendszer. Megmarad az igazságügyi követelések behajtására hivatott megyei bírósági, valamint az önálló bírósági végrehajtók közötti különbség; differenciáltabbá válnak azonban a szervezet fölötti igazgatási-felügyeleti jogkörök. Az önálló bírósági végrehajtók felügyeletét a jövőben a végrehajtói kamara látja el. Merőben új keretet kínál a törvény a végrehajtói tevékenységhez egy sajátos társas vállalkozás formájában, amelyhez tőkebefektető nyújt gazdasági hátteret.

Régóta szorgalmazott törvény született a bírósági végrehajtást módosító szabályok elfogadásával, melytől egyszerűbb, áttekinthetőbb, gyorsabb, eredményesebb eljárásokat remélnek a szakemberek. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek