Már biztos, hogy jövőre két új lakásprogrammal kiegészül a kormány otthonteremtési támogatási csomagja. A kedvezményes kamatozású lakáshitelek és a bérlakásprogram mellett -- ez utóbbira ötmilliárd forintot különítettek el -- elindul a tömbház-rehabilitáció és a nyugdíjasházprogram is. Erről a múlt héten döntött a parlament, amikor megszavazták Sasvári Szilárdnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének a költségvetéshez benyújtott módosító indítványát. Eszerint a két új elemre összesen négymilliárd forintot költhetnek jövőre. Tömbrehabilitációra és nyugdíjasházak kialakítására is pályázhatnak a következő évben az önkormányzatok. A bérlakásprogram konstrukciójához hasonlóan a települések vissza nem térítendő támogatást kapnának a gazdasági tárcától. Az önkormányzatoknak önrésszel is be kellene szállniuk a programba, ami lehet ingatlan vagy készpénz is. Önrészként várhatóan pénzintézeti hitelt is elfogadnak majd. Az állami támogatás aránya a tervek szerint a bérlakásprograméhoz hasonlóan alakul majd, vagyis 70, illetve 80 százalék állami forrásra pályázhatnak a települések.
Emellett 2001-től további öt elemmel is bővül a lakásfinanszírozási paletta, amelyekre azonban nem különítettek el pluszforrást. Ezekre a programokra átcsoportosításokkal teremtik elő a pénzt. Az egyik cél, diákbérlakások létrehozása, amely a régi, lepusztult kollégiumok felújítását jelenti. Készül egy olyan konstrukció is, amely olyan feltételeket teremtene, amellyel a panelházak lakóközösségei könnyen juthatnának felújítási hitelhez. Új program lesz a romák lakhatási körülményeinek javítását célzó projekt, amibe a roma önkormányzatokat is be szeretné vonni a gazdasági tárca. Kidolgoztak egy kilakoltatás elleni pénzügyi konstrukciót is. Várhatóan jövőre a köztisztviselőknek is hirdetnek lakásprogramot, ők állami garanciával vehetnének fel építkezésre és lakásvásárlásra hitelt.
Az új lakásfinanszírozási elemek feltételrendszeréről egyelőre többet még nem lehet tudni. A kormány várhatóan holnap dönt az új programokról.