A gazdasági ciklus felszálló ágában a készletek feltöltése és a beruházások megugrása a gazdaság növekedési ütemét meghaladóan növelte a kereskedelmet. A nemzetközi árucsere dinamikája már jövőre egy számjegyűre mérséklődhet.
A bank derűlátó prognózisát az Egyesült Államok gazdasági teljesítményének vártnál erőteljesebb visszaesése veszélyeztetheti. Közép- és Kelet-Európában az export uniós irányultsága miatt ennek hatásai csak közvetettek lennének. A jelentés Magyarországon -- a harmadik negyedéves GDP-adatok ismerete nélkül -- 5,8 százalékos növekedést jósolt 2000-re.

A világkereskedelem bővülésének mérséklődését több tényező magyarázza. A GDP-növekedés lassulása csökkenti az importkeresletet szerte a fejlett világban. A fejlődők pedig a tőkebevitel szerényebb bővülésére számíthatnak, ami korlátozza a behozatal növelését. Az olajimportáló országok cserearányai sem javulnak számottevően, mert a fekete arany ára csak fokozatosan csökken, miközben az egyéb nyersanyagoké, illetve a mezőgazdasági termékeké csak lassan emelkedik. Még így is 8 százalékkal nőhet a világkereskedelem jövőre, és évi 6,8 százalékkal az évtized hátralévő részében.
A hosszú távú növekedés esélyei szerte a világon sokkal kedvezőbbek, mint a megelőző években. Az utóbbi évtizedben a fejlett ipari országok is jelentős szerkezetátalakításon mentek keresztül, melynek gyümölcsei most kezdenek beérni. Az OECD-országok az idén 3,7 százalékos növekedésre számíthatnak, ami 10 esztendeje a legjelentősebb gazdasági bővülés. Ez jövőre 2,9 százalékra mérséklődhet, ám a növekedés az évtized során végig hasonlóan erőteljes maradhat. A Világbank konvergenciára számít a három nagy gazdasági blokk növekedési ütemei között.
Az Egyesült Államokban a kockázati tőke bősége, illetve a rugalmas munkaerőpiac segíti az információs technológia gyors diffúzióját a gazdaságban. A gazdasági növekedés fenntartható szintre lassulhat, aggodalomra ad azonban okot az árumérleg óriási hiánya. Japánban is mutatkoznak a fellendülés jelei, ám a jelentés -- más forrásokhoz hasonlóan -- óvatosan értékel. A kutatók szerint egyelőre törékeny a növekedés, és komoly feladatokat ró a gazdaságpolitikára a sorozatos élénkítő csomagokkal a GDP 115 százalékának megfelelő összegre felhalmozott államadósság lefaragása. Az eurózónában a reformok és a növekedés hatására egy ideje már érezhetően csökken a munkanélküliség. A gyenge euró ugyanakkor továbbra is inflációs veszélyeket rejt.
Az esetleges amerikai recesszió a feltörekvők közül a latin-amerikai és a kelet-ázsiai országokat sújtaná leginkább, hiszen ezeknek az államoknak az egyik legfontosabb exportpiaca az Egyesült Államok. Kisebb károkat okozna ez a fejlemény a rendszerváltó államokban, illetve a Közel-Kelet és Észak-Afrika országaiban, mert ezek a régiók inkább az Európai Unióhoz kötődnek kereskedelmi kapcsolataik révén. Mivel az EU növekedése az Egyesült Államokénál kisebb mértékben eshet vissza, ez tompítaná az amerikai lassulás hatásait.
Az átalakuló gazdaságok bővülése 5,2 százalékos lehet 2000-ben, szemben az 1999-es szerény 1 százalékkal. Ez főként az egészséges növekedést mutató Nyugat-Európa és -- kisebb mértékben -- a talpra álló Oroszország keresletének következménye. A növekedési ütem a következő évben 4 százalékos szinten stabilizálódhat, mely mérséklődés részben a strukturális reformok rövid távú hatása, részben a túlfűtöttséget megelőzendő gazdaságpolitikai szigorítás következménye. Drámaibb lehet azonban a lassulás, ha az európai piacok felvevőképessége a vártnál is nagyobb mértékben csökken. A hosszabb távú, 4 százalék körülire jósolt éves növekedést is veszélybe sodorhatja, ha az európai integrációs menetrend módosulása elbizonytalanítja a befektetőket.