Magyar gazdaság

Hároméves külgazdasági stratégia készül

Készül a kormány hároméves külgazdasági stratégiája, amelyet a következő hetekben terjesztenek a kormány elé -- jelentette be Martonyi János külügyminiszter a Külgazdasági Tanács tegnapi ülését követő sajtótájékoztatón. A stratégia az EU-csatlakozásig maradna érvényben. Egyik funkciója, hogy simán átvezesse azon az időszakon az országot a külgazdasági politika és szabályozás területén, míg uniós taggá válik, hogy zökkenőmentes legyen a közös kereskedelempolitikára való átállás. Martonyi szerint a zavartalan átállás feltételei -- a kereskedelempolitikát, -szabályozást illetően -- biztosítva vannak, hiszen Magyarország a legfontosabb kereskedelmi partnereivel ma is lényegében szabadkereskedelmi viszonyban áll.
A külgazdasági stratégia másik funkciója az lesz, hogy az EU-tagság bekövetkeztéig is a legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a magyar kivitel számára, hogy a magyar exportőrök addig se kerüljenek kedvezőtlenebb helyzetbe. Központi célkitűzés, hogy a magyar kivitel növekedése lehetőleg két számjegyű maradjon. Az offenzív és agresszív kiviteli politika a külgazdasági stratégia kardinális eleme. A kivitel versenyképességét erősíteni kell.
Harmadik nagyon fontos funkció a külföldi befektetések ösztönzése lesz. Alaposan át kell gondolni, hogyan tudjuk fenntartani, sőt erősíteni a Magyarországra irányuló külföldi befektetések lendületét -- hangoztatta Martonyi.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek