A 2003. január 1-jétől felállítandó országos ítélőtábla végleges helye a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi Markó utcai épületében lenne az igazságügy-minisztériumi tervek szerint -- értesült a Világgazdaság. A legfőbb bírói fórum ugyanakkor a Kossuth téren álló Néprajzi Múzeum -- az egykori Kúria -- épületébe költözne át. Vajdovits Évától, a tárca főosztályvezetőjétől megtudtuk, a megoldás mintegy 3-4 milliárd forintot emésztene föl. Legkorábban azonban 2005-ben kerülhet rá sor, addig gondoskodni kell a táblabírák és a fellebbviteli főügyészek ideiglenes elhelyezéséről. Ennek kimunkálása, illetve a vonatkozó kormány-előterjesztés kidolgozása folyamatban van -- közölte a főosztályvezető.
A parlament egy esztendeje az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot bizta meg az ítélőtábla elhelyezésével kapcsolatos intézkedések meghatározásával. Az OIT nyárra elkészült előterjesztés-tervezete több javaslatot tartalmazott. Így -- új zöldmezős beruházások mellett -- elsődlegesen a tábla Markó utcai elhelyezését szorgalmazta, a Legfelsőbb Bíróság Kossuth téri áttelepítésével. A "helycsere", az OIT hivatalának a számításai szerint, 2,5-3 milliárd forintot igényelt volna, figyelemmel a tábla 2003. január 1-jei munkakezdésére.
A tárca azonban új előterjesztést tartott szükségesnek. Álláspontja az volt: az elhelyezésnek a költségvetés további terhelése nélkül, a jelenlegi bírósági épületek felhasználásával, a meglévő erőforrások átcsoportosításával kell megtörténnie. Az OIT úgy döntött, hogy nem dolgoz ki új előterjesztés-tervezetet a kormánynak, hanem az Igazságügyi Minisztériumot kéri fel e munkára.
A tárca -- amely várhatóan januárban készíti el a tábla és a fellebbviteli főügyészség elhelyezésére vonatkozó kormány-előterjesztést -- decemberben egyeztető megbeszélést tartott az érintettekkel. Az OIT hivatalában nem kívántak a témáról nyilatkozni.