Magyar gazdaság

Jövőre 5,5 százalékos növekedés

A Schroder Salamon Smith Barney befektetési bank londoni elemzői 6 százalékhoz közeli GDP-növekedést várnak 2000-ben Magyarországon. A feltörekvő gazdaságok állapotáról közzétett legfrissebb elemzésükben az év egészére 10,1 százalékos fogyasztói áremelkedést jeleznek előre. A folyó mérleg hiányát 1,7 milliárd dollárra, az áruforgalomét 1,9 milliárdra prognosztizálják. Az előző évinél valamivel több, 1,7 milliárd dollár közvetlen külföldi tőkebefektetéssel számolnak. Az államháztartás hiányát a GDP 3,2 százalékára várják.
Az elemzők 2001-re némileg kisebb, 5,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak Magyarországon, és azt várják, hogy az infláció csekély mértékben, 8,8 százalékra csökken. A jegybanknak a vártnál nagyobb infláció fékezésére bejelentett októberi kamatemelése kapcsán megállapítják, a lépés Magyarországot vonzóbbá tette a befektetők számára, akik egyben a forint felértékelődéséből is profitálhatnak, "ha bekövetkezik az, ami egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a központi bank hamarosan áttér egy rugalmasabb árfolyamrendszerre". A csúszó leértékelés ütemének csökkentése 0,2 százalékra akkor valószínű, ha az infláció az első negyedévben 9 százalékra esik, írják.
Nem zárják ki, hogy a pénzromlás leszorítására való törekvésében az MNB a közeli jövőben ismét 0,5-1 százalékponttal emeli az irányadó kamatokat az infláció alakulásának a függvényében. Emlékeztetnek arra, hogy az OECD követelményeivel összhangban Magyarországnak 2001-ben liberalizálnia kell az árfolyam-szabályozást, erre azonban csak rugalmasabb árfolyamrendszer bevezetése nyomán kerülhet sor. (MTI)

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek