Athén számára sokáig kilátástalannak látszott az euróövezethez való csatlakozás. A maastrichti szerződésben megfogalmazott konvergenciakritériumoktól az előző évtized közepén még fényévnyire állt az ország gazdasága: az infláció 1995-ben 8,9 százalék volt, amit akkor két számjegyű, 15 százalékot is meghaladó kamatokkal igyekeztek fékezni. Egyéb makrogazdasági feszültségeket is figyelembe véve Athéntól -- törekvései ellenére is -- a többi uniós tagállam kormánya megtagadta, hogy 1999. január elsején bevezesse az eurót.
Az utóbbi időben végrehajtott megszorító intézkedések és gazdasági reformok nyomán látványosan javultak a görög gazdasági mutatók. A jelenleg még 4,2 százalékos infláció a jövő év első felében 3 százalékra mérséklődik, amihez jó alapot kínálnak a folyamatban lévő szerkezeti reformok. Ennek folytán csak az idén -- kilenc lépésben -- összesen 6 ponttal csökkentették a jegybanki irányadó kamatot. Athén -- a konvergenciafeltételek teljesítésében felmutatott előrehaladás jutalmaként -- az idei júniusi (feirai) uniós csúcson nyert bebocsátást az euróövezet tagjai közé, tizenkettedikként.
Előrejelzések szerint a görög gazdaság 5 százalék körüli ütemben növekszik a következő évek során. Ennek alátámasztására számos, a versenyképességet javító intézkedés meghozatalára van még szükség. A kormánynak meg kell nyitnia a verseny számára a távközlési piacot és az energiaszolgáltató szektort, magánkézbe kell adnia még állami tulajdonban lévő nagyvállalatokat, például az Olympic Airways légitársagot és az OTE-távközlési konszernt. A megvalósítandó szerkezeti reformok sorában említik a nyugdíjrendszer mélyreható átszervezését.
A verseny élénkítése nélkül veszélybe kerülhetnek a stabilizáció irányába ható folyamatok. A meglévő monetáris feszültségekre figyelmeztet ugyanis, hogy a pénzellátás éves rátára átszámított növekedési üteme októberben 13,5-re gyorsult a szeptemberi 12 százalékról. Ezzel párhuzamosan a hitelexpanzió szeptemberben 18,6 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 16,5-ről.