Nem voltak zavarok a főváros működésében, bár az idén 16 százalékkal, azaz 8 milliárd forinttal kevesebbet kapott az önkormányzat az állami költségvetésből -- jelentette ki tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján Demszky Gábor. A főpolgármester várostörténeti jelentőségűnek nevezte, hogy ebben az évben (a budai körút felújításával) befejeződött többek között a Nagykörút teljes rekonstrukciója, a Hungária-gyűrű kiszélesítése, a főváros kommunális hulladékát befogadó pusztazámori lerakó építése és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár korszerűsítése.
A főváros tervezett beruházásai közül azonban több megkérdőjeleződött, mivel a költségvetési törvényhez beadott módosító indítványok miatt Budapest jövőre újabb 20 milliárd forinttal kap kevesebbet -- mondta Demszky. Kérdésessé vált például a fővárosi levéltár építése és a városrehabilitáció folytatása.
Az adóerő-képesség számításának megváltoztatása a kerületeket is érinti -- mutatott rá Atkári János főpolgármester-helyettes. Összesen 8,6 milliárdot vonnak el a 24 budapesti önkormányzattól, s ebből a városrészek -- a földutak átépítésére -- 5 milliárd forintot kapnak vissza. A parlamenti módosító indítványok legnagyobb vesztese azonban -- 14,6 milliárdos elvonással -- a fővárosi önkormányzat. A főpolgármester-helyettes elmondta: a város hétéves fejlesztési, illetve finanszírozási terv alapján ütemezi beruházásait. Az elvonás hét év alatt 120-130 milliárd forintos kiesést jelent. Emellett -- kisebb bevétele miatt -- Budapest mintegy 120 milliárddal kevesebb hitelt kaphat. A fővárosi fejlesztésekre így 250 milliárddal kevesebb jut akkor, amikor a város fejlesztési szükséglete a legszerényebb becslések szerint is 2000 milliárd forint -- jelentette ki Atkári.