Jövőre az M1-es és az M3-as autópálya használatára vonatkozó szabályok a tavalyihoz képest jelentősen nem változnak -- tájékoztatta lapunkat Bakonyi István, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. kapcsolati igazgatója. A kategóriák megállapításánál pontosítások történtek, a D1 és D2 kategória között a 2,1 méteres magasság a döntő, függetlenül attól, hogy a gépjármű milyen járműként van levizsgáztatva.
A jövő évi matricák ára átlagosan 5,8 százalékkal emelkedik, ám ezen belül a D3-as kategória díjai csökkennek. Így például a nehéz-teherautók éves bérlete az idei 88 ezer forintról 81 600-ra mérséklődik.
A matricák árusítását tegnap tíz saját ügyfélszolgálati irodában megkezdték, a többi 400 értékesítési ponton (benzinkutak, posták, autóklub, határátkelőhelyek) a két ünnep között indul az árusítás. A 2000-re szóló éves bérletekkel 2001. január 10-ig, a december havi matricákkal január 5-ig lehet közlekedni. Ez évi hetimatricát december 31-ig lehet vásárolni.
Az M1-esen és M3-ason használható egységes matricarendszer 2000. januári bevezetésétől szeptemberig 2,9 millió heti-, 350 ezer havi- és mintegy 108 ezer éves bérletet adtak el, tudtuk meg. Ezek az adatok az év végére a heti esetében 3,5 millióra, a havinál 430 ezerre nőhetnek, az évesnél változás már -- értelemszerűen -- nem várható.
Az értékesítés díjosztályonkénti megoszlása szerint 86 százalékot tesz ki a D1 kategória, ötöt a D2 és kilencet a D3 kategória. Az első kilenc hónap tényadatai alapján 2000-ben a várható összes bevétel meghaladja a 9 milliárd forintot. A díjbevétel várhatóan körülbelül 33 százalékban az éves, 11 százalékban a havi- és 56 százalékban a hetimatricáknak köszönhető.
Az M3-as autópályán -- az eddigi tapasztalatok alapján -- a bliccelők aránya pár tized százalék. Az M1-es autópályán a mobil, kitereléses ellenőrzésnek köszönhetően a kezdeti magas arányról alacsonyabb, mintegy 8 százalékra csökkent. Ám még ez is jelentős bevételkiesést okoz az autópálya-kezelő társaságnak.
A forgalombiztonság növelése érdekében az M0-s autóúton 2,5 kilométer hosszban fizikai elválasztást, 17 kilométeren pedig nyomvályú-megszüntetést hajtottak végre. A munkálatok mintegy 200 millió forintba kerültek.
Az M1--M7-es autópálya közös szakaszán és az M0-s autóút négy csomópontjában elkészült a "Marabu" forgalomszabályozási rendszer első üteme. Kiépültek a forgalomszámláló és sebességfigyelő detektorok, és az M1--M7-es autópálya közös szakaszán, a megfigyelőrendszeren túl, a változtatható jelzésképű táblák beállításának köszönhetően a folyópálya sebességszabályozására is lehetőség nyílik. Az M1--M7-es autópálya közös szakaszán a legnagyobb forgalmú csomópontok környezetében a forgalombiztonság és ezen belül az éjszakai láthatóság fokozott növelése érdekében burkolatba épített fényvisszaverő prizmasorokat építettek ki.
Az ez évi rekonstrukciós munkák túlnyomó része az M1-es, M3-as autópályákat érintette, s mintegy 1,3 milliárd forintba kerültek.
A jövő évi tervekről szólva a kapcsolati igazgató elmondta, hogy 2001-ben megkezdődik az M1-es autópálya felújítási programja. A munkák jövő évre tervezett értéke mintegy 2 milliárd forint. Az érintett autópályákon és autóutakon 0,5 milliárd értékben terveznek hídfelújításokat. Folytatódik az M0-s autóút forgalombiztonságának növelése és a forgalomszabályozási rendszer fejlesztése.