Ez év január 1-jétől a korábbi három szervezet helyett az MKGI végzi az országosan kiemelt termékek és szolgáltatások központosított közbeszerzését -- mondta Csák Balázs, az MKGI közbeszerzési igazgatója egy tegnapi tájékoztatón. Mintegy ezer intézmény számára bonyolítják le a személyi számítógépek, a mobiltávközlési szolgáltatások, a személygépkocsik, üzemenyagok, irodatechnikai berendezések, papíráruk, valamint számos egészségügyi termék beszerzését. A központosított közbeszerzés hatálya alá mintegy ezer intézmény tartozik, de ettől az évtől -- meghatározott feltételek megléte esetén -- mások is csatlakozhatnak a rendszerhez. Ezzel a lehetőséggel 40-50 intézmény -- közöttük számos önkormányzat -- élt eddig.
A Miniszterelnökség Közbeszerzési Igazgatósága (MKGI) az idén lefolytatott közbeszerzési eljárások alapján tíz kiemelt témakörben kötött egy-két évre szóló keretszerződéseket. Ezek termék- és árkövetőek.
Az évi elosztás egyenlőtlen -- mondta Orosz Endre főosztályvezető lapunk kérdésére. Az év első három hónapjában szinte nincs forgalom, az utolsó negyedévben pedig csúcs van. Jól illusztrálja ezt a PC-k hat, korábban megkötött, összességében 7,5 milliárdos szállításra tervezett keretszerződése is. Miközben az év első háromnegyedében a bejelentett forgalom mintegy 5,5 milliárd forintot ért el, addig októberben és novemberben 7-800 millió volt.
Személygépkocsikból az 1999. évi keretszerződés alapján az intézmények közel 2,5 milliárdnyi értékben, a másfél hónapja megkötött új keretszerződés révén pedig mintegy 55 millió forint értékben vásároltak.
A közbeszerzési törvény tervezett újabb módosításánál az MKGI szeretné, ha figyelembe vennék javaslataikat -- mondta Csák Balázs kérdésünkre. Jelezték, el akarják érni, hogy a központosított közbeszerzéseknél az eljárásoknak több nyertese lehessen. A hatályos törvény csak egy győztest engedélyez. Így az "udvari" szállítások nagy volumene miatt fennáll a monopolhelyzet veszélye, és kockázatot jelentő függőség is kialakulhat. Elképzehető azonban, hogy az elektronikus közbeszerzés tervezett bevezetése miatt nem nyúlnak a központosított közbeszerzéshez, hiszen ugyanazt a termék- és vevőkört érinti.